Dansen met partner: waardevol, leuk én gezond!

Dansen met partner: waardevol, leuk én gezond!

Het nieuwe dansseizoen zit eraan te komen en ook de scholen gaan weer bijna beginnen. De periode na de zomervakantie voelt toch altijd een beetje als ‘een nieuwe start’. Het perfecte moment dus om je relatie weer wat nieuw leven in te blazen. En wij weten dé manier om dit te doen: dansen met partner. Samen dansen met je partner is namelijk heel erg gezond én ontzettend leuk. Lees gauw verder en ontdek waarom ook jullie komend dansseizoen samen zouden moeten gaan dansen. 

De voordelen van dansen met je partner

In het blogartikel ‘8 voordelen van samen dansen’ lees je welke voordelen het heeft om samen met andere mensen te dansen. Maar samen dansen met je eigen partner is minstens zo leuk en gezond.

Het versterkt jullie relatie

Tijdens een dansles, waarbij je samen moet dansen, komt het aan op samenwerken. Je vormt een eenheid die goed op elkaar ingespeeld dient te zijn. Hiervoor dien je elkaar onder andere te motiveren, te steunen en te complimenteren. Bovendien werk je tijdens het dansen ook aan jullie non-verbale communicatie-skills. 

Je leert elkaar nog beter kennen

Door samen te dansen breng je op een andere manier je tijd samen door dan normaal. Je hebt echt aandacht voor elkaar, zonder afleiding.

Jullie ontmoeten samen nieuwe mensen

Hoe leuk is het om samen nieuwe mensen te leren kennen? Wie weet kunnen jullie ook buiten de danslessen om met een ander koppel afspreken en maken jullie zelfs nieuwe vrienden. Bovendien heb je weer wat nieuwe gespreksstof, want praten over mensen die jullie allebei kennen is een stuk leuker dan over je collega’s of sportgenootjes die je partner amper kent. 

Even uit de dagelijkse sleur

Iedere dag dezelfde routine kan fijn zijn, maar even uit die dagelijkse sleur ontsnappen is ook weleens lekker. Zeker als jullie al lang samen zijn. Samen dansles voor stellen volgen is écht even wat anders dan anders. Fijn voor je hoofd én voor jullie relatie.

Jullie delen een hobby/passie

Oké, het is geen noodzakelijk kwaad om binnen een relatie een gezamenlijke hobby te hebben. Maar het is wel heel fijn en makkelijk! Je hebt altijd een gespreksonderwerp waar je allebei blij van wordt, je kunt thuis lekker samen verder oefenen en je hebt wat meer tijd samen dan stellen die uitsluitend los van elkaar hun hobby of sport uitoefenen. 

Het vergroot jullie zelfvertrouwen

Tijdens het dansen ben je veel met je eigen lichaam bezig, dit zorgt over het algemeen voor meer zelfvertrouwen. Ook de complimenten van je partner en/of je dansdocent dragen hieraan bij. Zelfvertrouwen zorgt weer voor positiviteit en een open houding binnen jullie relatie. Bovendien vinden de meeste mensen een partner met veel zelfvertrouwen aantrekkelijker dan iemand die onzeker is. 

Het is gezond

Last but zeker not least: dansen is gezond! Dat geldt natuurlijk niet alleen bij dansen voor stellen, maar ook wanneer je alleen of met anderen danst.

Dansen maakt je onder andere sterker en flexibeler. Je verbrandt veel calorieën, waardoor je een gezond gewicht behoudt of zelfs afvalt. Je traint je uithoudingsvermogen en het is goed voor je geheugen. Bovendien vermindert dansen angsten en depressies en boost het je creativiteit. 

Ben je 55+? Dan vind je dit blogartikel wellicht interessant om te lezen: Dansen voor ouderen: waarom iedereen van 55+ zou moeten dansen.

4 tips om je partner aan het dansen te krijgen

Ben je zelf overtuigd maar je partner nog niet helemaal? Hopelijk heb je dan wat aan onderstaande tips om je partner aan het dansen te krijgen. 

Side note: we hebben het hieronder steeds over een ‘hij’, omdat het vaak de mannen zijn die over de streep moeten worden getrokken en omdat het niet lekker leest wanneer we overal ‘hij of zij’ en ‘hem of haar’ etc. neerzetten. Maar je partner kan uiteraard ook gewoon een vrouw zijn. 🙂

1. Stuur bovenstaande voordelen naar hem door

Oké, misschien een beetje een open deur. Maar veel mensen hebben er echt geen idee van hoe leuk en gezond dansen is. Als je partner ziet dat je van dansen sterker, flexibeler, slimmer en zelfverzekerder wordt, wil hij het voor dát doel misschien een kans geven. Na het volgen van een of meerdere danslessen zal hij vanzelf merken dat het ook echt heel erg leuk is.

2. Oefen thuis met behulp van YouTube
Zoals gezegd, geeft dansen je zelfvertrouwen. Veel mensen willen niet dansen omdat ze onzeker zijn over hun moves en/of lichaam. Wanneer je thuis alvast een aantal danslessen volgt, zal hij merken dat hij meer zelfvertrouwen krijgt en het helemaal niet zo eng is.

Hieronder vind je alvast 2 video's als voorbeeld.

3. Overtuig hem met dat hij niet de enige man is
Waarschijnlijk is de helft van de dansers tijdens de les man. Hij is dus niet de enige en hoeft zich daardoor ook helemaal niet ongemakkelijk te voelen. Bovendien zijn de meeste lessen ingedeeld op niveau. Je start dus niet tussen gevorderde dansers. Ook de andere mannen moeten alles nog leren.

4. Neem hem mee naar een proefles
Op de meeste dansscholen kun je eerst een proefles doen. Het is voor je partner prettiger wanneer jij hem de kans gunt het eerst eens uit te proberen. Op deze manier kan hij zelf ontdekken of een dansles echt is zoals hij denkt dat een dansles is, zonder dat hij meteen ergens aan vast zit. 

Dansles met partner bij DIFF

Het leren dansen met partner kan op verschillende manieren en via verschillende dansstijlen. Denk aan Stijldansen (Ballroom of Latin), Swingdansen (Lindy Hop, Boogie-Woogie of West Coast Swing) of Modedansen (Discofox, Bachata of Salsa).

Bij DIFF Dance Centre in Zwolle kun je samen met je partner stijldansen. Tijdens de stijldanslessen komen zowel ballroom-dansen als latin-dansen aan bod. Bijvoorbeeld de Engelse Wals, Slow Foxtrot, Weense Wals, Quickstep, Tango, ChaChaCha, Samba, Rumba, Paso Doble en de Jive. 

Ook worden er bij DIFF regelmatig dansavonden georganiseerd. Tijdens deze avond kun je onder het genot van een hapje en drankje de geleerde dansen oefenen. Wanneer je al gevorderd bent kun je gewoon heerlijk vrij dansen.  

Op zaterdag 3 september 2022 is de eerste proefles én dansavond van dansseizoen 2022-2023. De eerste officiële les start in de week van 19 september. Kijk voor meer informatie op de pagina Stijldansen.

Heb je je partner nou écht niet kunnen overtuigen, heb je geen partner of wil je niet met je eigen partner dansen, dan kun je uiteraard ook met iemand anders dansen. Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, een huisgenoot, een collega of zelfs iemand die je nog niet kent. Je kunt een oproep plaatsen op social media of je aanmelden bij ‘Danspartner gezocht’. Heb je vragen over de stijldanslessen bij DIFF? Neem dan gerust contact met ons op.