8 voordelen van samen dansen

8 voordelen van samen dansen 

Er is niets heerlijkers dan even lekker dansend losgaan in je eigen woon- of slaapkamer. Misschien zet je zelfs af en toe een filmpje van je dansmoves op social media. Maar hoe leuk en veilig dansen in je eigen omgeving ook voelt, het is heel erg goed voor je om regelmatig samen te dansen. Of dat nou met vriendinnen is, of met klasgenootjes, collega’s, familie of je dansmaatjes van de dansschool. Samen dansen heeft heel wat voordelen. 

1. Samen dansen bevordert de mentale gezondheid

Door te dansen komen er endorfines vrij, ook wel gelukshormonen genoemd. Door deze hormonen voel jij je meer ontspannen en gelukkig.

Daarnaast zorgt dansen voor meer zelfvertrouwen. Je wordt bewuster van je lichaam, zowel van binnen als van buiten. Hierdoor is dans een ideale manier om je emoties te uiten, waardoor opkroppen tegen wordt gegaan en je mentaal weerbaarder wordt.

Verschillende antropologische studies hebben zelfs aangetoond dat bepaalde groepen meer overlevingskansen hebben als ze een gezamenlijke dans hebben, en daardoor al dansend hun gevoelens kunnen delen.

Dit bewijst dat dansen een sociale activiteit is. Samen dansen verbindt ons met elkaar en het zorgt ervoor dat we in contact komen met andere mensen. Dit heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid. Onder andere omdat dit eenzaamheid vermindert.

2. Door samen te dansen leer je nieuwe mensen kennen

Of je nou danslessen volgt op een dansschool, of op het schoolplein of in een uitgaansgelegenheid danst; dansen verbindt. Hierdoor kom je makkelijk in contact met anderen.

Op een dansschool ontmoet je echter mensen die allemaal net zoveel van dansen houden als jij. Je hebt altijd een gespreksonderwerp en iedereen is blij wanneer hij of zij weer mag gaan dansen. Dit laatste zorgt voor een goede sfeer, wat het maken van nieuwe contacten extra bevordert.

Binnen dansscholen komt het ontzettend vaak voor dat daar de basis wordt gelegd van mooie vriendschappen tussen dansers. 

samen-dansen-diff-dance-centre-zwolle

3. Samen dansen maakt je sociaal

Naast dat je op een dansschool nieuwe mensen leert kennen, draagt het volgen van danslessen ook bij aan de ontwikkeling van je sociale vaardigheden.

Vaak moet je in een dansles samenwerken, in groepjes dansen of zelfs partnerwerk doen.

Misschien werk je wel toe naar een (eind)voorstelling waarbij je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Je deelt dezelfde spanning en je wilt dat iedereen zich op zijn gemak voelt op het podium. Dit komt de uiteindelijke presentatie namelijk ten goede.

Samen zorgen jullie ervoor dat jullie stralen op het toneel en dat het publiek van jullie geniet als groep.

Voor kinderen is een dansles dé plek om te leren werken met groepsdynamiek en om hun (creatieve) ideeën met anderen te bespreken. 

4. Van samen dansen leer je

Wanneer je met anderen danst zie je hoe zij bewegen en wat zij anders doen dan jij. Hier kun je ontzettend veel van leren.

Door dansers te observeren kun jij een betere danser worden. Kijk goed hoe anderen de vloer gebruiken, of ze groot of klein bewegen of ze de juiste ‘flow’ te pakken hebben en hoe de bewegingen worden uitgevoerd.

Ziet dit er goed uit? ‘Kopieer’ dit en ga er zelf mee aan de slag. Neem dat kopiëren alleen niet té letterlijk, want er is niets zo leuk als dansers met een eigen stijl. Maar afkijken bij een ander kan je goed helpen om je eigen gewoontes en technieken verder te ontwikkelen. 

samen-dansen-diff

5. Van samen dansen word je sterker

Afhankelijk van hoe vaak en hoe enthousiast jij thuis voor de spiegel of tijdens het stofzuigen aan het dansen bent, doet het in de meeste gevallen niet heel veel met je kracht en uithoudingsvermogen.

Dat is tijdens een dansles wel anders. Een dansles vraagt meer van je coördinatie, bewegingsbereik, kracht en uithoudingsvermogen dan de meeste andere fysieke activiteiten. 

En zeg nou zelf, als de persoon naast jou tot het uiterste gaat, dan wil jij toch ook niet opgeven? 

Voor kinderen is het volgen van een dansles een hele goede manier om de bewegingsmogelijkheden en de fysieke vaardigheden verder te ontwikkelen. 

6. Feedback voor een ander of de hele groep helpt jou jezelf te ontwikkelen

Feedback is er om van te leren. Hoe meer mensen er met je mee dansen, hoe groter de kans is dat er een aantal keer per les feedback wordt gegeven.

Ook al is de feedback misschien niet aan jou persoonlijk gericht, toch kun je hier heel veel van leren. Sla het op en ga ermee aan de slag. Alle feedback helpt jou om je verder te ontwikkelen.

Hetzelfde geldt wanneer je buiten de dansschool met z’n tweetjes of in een groepje aan het dansen bent. Geef elkaar af en toe feedback en maak dankbaar gebruik van de feedback die wordt gegeven. 

samen-dansen-diff-dance-centre

7. Van samen dansen krijg je nieuwe inspiratie

Waarschijnlijk doe je thuis altijd dezelfde moves. Of ken je inmiddels alle TikTok-dansjes uit je hoofd. Wanneer je samen danst is de kans groot dat de ander weer nieuwe pasjes of dansen kent.

Tijdens een dansles is het helemaal makkelijk om nieuwe inspiratie op te doen. De docent heeft van tevoren alles al bedacht. Jij hoeft het alleen maar na te doen en te onthouden.

Over het algemeen leer je tijdens elke dansles weer iets nieuws, geen les is dus exact hetzelfde!

8. Door een beetje competitie word jij een betere danser

Je kunt natuurlijk jezelf continu blijven uitdagen door bijvoorbeeld mee te doen aan online dans-battles of dans-games, maar je leert pas écht door goede dansers in real life te zien bewegen. 

Ondanks dat je in een dansles waarschijnlijk heel leuk contact hebt met andere dansers en er misschien zelfs vriendschappen ontstaan, zal er regelmatig enige vorm van competitie plaatsvinden. 

En dat natuurlijk in de positieve zin. Zie jij bijvoorbeeld dat die ene danser elke keer weer twee of drie hele mooie nette pirouettes draait en jij valt na eentje altijd al om? Dan kan jou dat inspireren om dat ook voor elkaar te krijgen.

De drang om te blijven proberen en oefenen is dan veel groter dan wanneer je geen goed vergelijkingsmateriaal hebt.

Wil jij, na het lezen van al deze voordelen, samen dansen? Schrijf je dan samen met je vriendin, zus, klasgenootje of collega in bij een dansschool bij jou in de buurt. Eerst even uitproberen of dansen in een dansles écht iets voor jou is? Bij DIFF Dance Centre in Zwolle mag je altijd eerst een proefles doen. Of twee. Of misschien stiekem zelfs drie, als je nog niet helemaal weet welke dansstijl bij jou past. 😉  Zien wij je binnenkort, samen met een dansmaatje, bij ons in de dansschool?