Dansen voor ouderen: waarom iedereen van 55+ zou moeten dansen

Dansen voor ouderen: waarom iedereen van 55+ zou moeten dansen

Dansen is gelukkig niet leeftijdsgebonden. Of je nu 2 of 92 bent, op elke leeftijd kun je dansen. Sterker nog, wanneer je op oudere leeftijd nog danst biedt dat ontzettend veel voordelen. Naast dat dansen voor ouderen onder andere goed is om fit en soepel te blijven, is dansen met leeftijdgenoten ook erg prettig voor het sociale contact. In dit blogartikel zetten we alle voordelen van dansen op oudere leeftijd voor je op een rijtje. 

Dansen houdt je botten sterk

Het eerste voordeel van dansen voor ouderen is dat regelmatig dansen de kans op osteoporose verkleint. Wanneer je al last hebt van osteoporose, wordt dit minder door het dansen. Dit komt doordat je tijdens een dansles je botten, die je gewicht dragen, versterkt.

Dansen maakt gelukkig

Mensen die dansen doen dit vaak voor hun plezier. In tegenstelling tot mensen die sporten in een sportschool. Daar sport het grootste deel van de mensen omdat ‘het moet’. Dansen wordt voornamelijk gedaan omdat dit ook oprecht leuk wordt gevonden.

Daar komt bovenop dat tijdens het dansen het gelukshormoon endorfine vrijkomt. Hierdoor voel je je automatisch beter. Iemand die ten minste één keer per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig leven dan iemand die niet danst.

Ook werkt dansen stressverlagend, omdat het stresshormoon cortisol juist afneemt tijdens het dansen. De muziek waar je op danst speelt hier een grote rol in. 

Dansen stimuleert je geheugen

Het onthouden van danspasjes en choreografieën is een uitstekende geheugentrainer. Volgens diverse studies kan dansen zelfs de ontwikkeling van dementie bij ouderen voorkomen. 

Dansen draagt bij aan een sterk hart

Ook is dansen de perfecte activiteit voor mensen met hart- en vaatproblemen of die risico lopen op hart- en vaatziekten. 

Een Italiaanse studie heeft uitgewezen dat de gezondheid van mensen met hartfalen aanzienlijk verbeterde wanneer deze mensen regelmatig gingen dansen. De kwaliteit van hun hart, ademhaling én hun leven ging meer vooruit vergeleken met ouderen die gingen fietsen of lopen. 

Dansen verbetert je flexibiliteit

Stijfheid is voor veel ouderen een bekend probleem. Maar door te dansen, waarbij je je volledige lichaam gebruikt, verhoog je de flexibiliteit en verminder je stijfheid in je lichaam. Een bijkomend voordeel is dat door het verhogen van je flexibiliteit eventuele gewrichtspijnen worden verminderd.

Dansen zorgt voor nieuwe sociale contacten

Een van de vervelendste dingen van ouder worden is dat je steeds meer mensen om je heen verliest en dat je je dierbaren minder vaak ziet dan dat je zou willen. Misschien ben je weduwe of weduwnaar, zijn de kinderen sinds kort allemaal de deur uit, of komen je kleinkinderen steeds minder vaak langs omdat ze hun eigen volwassen leven aan het opbouwen zijn. 

Door dansles te nemen kom je in contact met leeftijdgenoten en mensen met (deels) dezelfde interesses. Vaak is dansen voor ouderen in de ochtend en kun je daarna nog gezellig met een groepje een kopje koffie drinken. Geregeld ontstaan hier mooie vriendschappen uit. Sowieso ben je op deze manier wekelijks (of misschien wel vaker) weer even onder de mensen. 

Dansen voor ouderen bij DIFF Dance Centre in Zwolle

Ook bij DIFF dansen er twee gezellige clubjes dansers van 55 jaar en ouder; de 55+ fitclub.

Dit wordt deels georganiseerd vanuit WijZ Welzijn.

Hetty danst op de woensdagochtend bij DIFF en vertelt ons waarom ze dit zo graag doet:

"Als twintiger heb ik op jazzballet gezeten bij Ria van Diffelen. Toen ik met pre-pensioen ging wilde ik graag overdag een leuke activiteit doen. Na wat Googelen kwam ik uit bij DIFF. Het is een ontzettend leuke groep waar ik in dans, echt een warm bad. Er wordt niet kritisch naar elkaar gekeken, iedereen doet lekker wat hij wil en wat hij kan. Ik word ontzettend vrolijk van deze les. Naast de leuke muziek is het ook nog eens erg gezellig en blijf ik in beweging zonder ingewikkeld te hoeven doen."

Erik is een van de mannen uit deze groep en zegt er het volgende over:

"Ik dans met heel veel plezier bij DIFF. Het zorgt ervoor dat ik lang vitaal blijf en dat ik beter mijn evenwicht behoud. Ook is de les een leuke uitdaging voor de coördinatie. Het dansen draagt bij aan dat je minder vaak valt. Iets dat bij ouderen nog weleens voorkomt. Daarnaast vind ik het sociaal contact echt van essentiële waarde."

Tot slot zegt Ineke nog:

"Het fijne aan deze dansles is dat je alle vaardigheden traint die voor onze leeftijdsgroep belangrijk zijn. Ik word er altijd vrolijk van en krijg positieve energie. Elke week een feestje, wat wil je nog meer?"

Na de dansles drinken de meeste dansers van de 55+ fitclub nog een gezellig kopje koffie of thee in de horeca van DIFF. 

Wil jij volgend seizoen (vanaf september 2022) zelf bij DIFF komen dansen of ken je iemand die dat misschien leuk vindt? Neem dan een kijkje op de pagina ‘55+ fitclub’ voor meer informatie. Wie weet tot binnenkort in een van onze lessen!