Breakdance: breaken zonder iets te breken

Breakdance: breaken zonder iets te breken

Bij het woord breakdancen denken veel mensen aan gevaarlijke trucs, waarbij weleens wat gebroken wordt. Gelukkig klopt dit beeld niet. Vette moves en toffe tricks zijn zeker onderdeel van de dansstijl breakdance, maar het woord ‘break’ komt niet van ‘breken’ en de bewegingen zijn ook niet gevaarlijk. Mits je ze op de juiste manier uitvoert natuurlijk. In dit blogartikel vertellen we je alles wat je over breakdance wilt weten. Lees je mee?

Wat is breakdance?

Breakdance is een van de vier onderdelen van hiphop: graffiti, dj-en, rap en breakdance. De dansstijl, die ook wel bboying of breaking wordt genoemd, is de basis voor de hiphop-dansstijl

Breakdancers dansen veel op hun handen en voeten en vlak boven de vloer. Het is een acrobatische dansstijl met onder andere backspins en headspins.

Het woord ‘break’ komt van de ‘break’ in de muziek waarop wordt gedanst. 

Hoe is breakdance ontstaan? 

Breakdance is eind 1970 in de achterstandswijken van New York ontstaan. In die tijd begonnen mensen muziek te mixen met behulp van draaitafels. De breaks (ritmische hoogtepunten) van een nummer werden eindeloos herhaald. De mensen die op deze breaks dansten werden breakdancers genoemd.

Op dat moment werd breakdance als een vorm van expressie gezien, waarbij originaliteit het belangrijkste was. Het ‘stelen’ van een move van een andere breakdancer was dan ook echt een schande en absoluut ‘not done’. 

Breakdancer of bboy

Inmiddels wordt overal ter wereld de basis van het breakdancen aangeleerd en uitgevoerd, en wordt er zelfs een onderscheid gemaakt tussen breakdancers en bboys (en bgirls). 

In principe betekenen deze woorden hetzelfde, alleen wordt ‘bboys’ geassocieerd met dansers die wedstrijden dansen en ‘breakdancers’ met dansers die breakdancen echt als hobby zien. 

De bboys en bgirls noemen de dansstijl zelf ook geen 'breakdancen' maar 'breaken'.

Wat zijn bekende breakdance moves?

Een belangrijk aspect binnen het breakdancen is het battlen. Zowel solo als in een groep. Dansers dansen dan tegen elkaar en laten hun beste moves zien.

Er zijn een aantal moves waar breakdancers om bekend staan en die je dan ook vaak terugziet in een dergelijke battle of tijdens een breakdanceles.

Inmiddels is het dus toegestaan om bepaalde moves te kopiëren, wat in de jaren 70 nog uit den boze was.

Een aantal van die basispassen zijn de sixstep, de freeze en de flare. 

Sixstep

Bij de sixstep leunt de danser op zijn of haar handen en wisselt in hoog tempo zes verschillende posities af. 

Freeze

Bij de freeze houdt de danser een bepaalde houding voor langere tijd vast waarbij de benen in de lucht zijn. Op deze manier lijkt het alsof de danser bevroren is, vandaar de naam ‘freeze’. 

Flare

Bij de flare slingeren de benen van de danser door de lucht, zoals een turner op een turnpaard doet. 

Zijn er specifieke kenmerken voor breakdance?

Breakdance is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • individuele geïmproviseerde dans
  • ritmische uitvoering van een repertoire aan ‘moves’
  • elkaar uitdagen (battlen)
  • draaien en steunen op ongewone steunpunten zoals hoofd en schouders
  • oversized kleding
  • dansen in een kring van dansers én publiek
  • uitvoeren van danspassen zoals de sixstep, turtle, headspin, windmill, swipe en flare

Kan ik bij DIFF Dance Centre leren breakdancen?

Ook bij DIFF kunnen zowel jongens als meisjes (leren) breakdancen. Onze ervaren breakdancedocent Danny geeft les op de woensdag bij DIFF Dance Centre aan de Middelweg in Zwolle. 

Een breakdance-les bij DIFF wordt gestart met een warming up door middel van wat basispassen en stretches. Daarna ga je onder begeleiding van Danny werken aan je ‘moves’ en ‘tricks’.

Danny doet deze voor en legt uit hoe jij deze het beste kunt oefenen, hoe je je balans houdt, waar je kracht moet zetten en ga zo maar door.

Dankzij deze les leer jij dus hoe je goed en veilig kunt breakdancen, zonder iets te breken. 😉

De les eindigt met een battle, waarbij de dansers in kringvorm staan en meeklappen op de maat van de muziek. Om de beurt mag vervolgens een trick naar keuze worden laten zien.

Aan het einde van elk dansseizoen vinden in theater de Spiegel onze eindvoorstellingen plaats. Vind je het leuk om je geleerde tricks aan een groter publiek te laten zien? Dan is dit je kans!

Kijk hieronder naar het breakdance-optreden tijdens de eindvoorstelling van 2021 ‘This is me’.

Wil jij graag een (gratis) proefles breakdance doen om te ervaren of deze dansstijl iets voor jou is? Dat kan! Vul dan het proeflesformulier in op de pagina Breakdance. Heb je voor of na die tijd nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@diffdancecentre.nl