3 vragen aan Danny Lambrechts

De eerste ‘3 vragen’ van 2021 zijn voor onze breakdance topper Danny. Geheel in coronastijl is hij ooit zelf vanuit huis begonnen met breaken, met behulp van YouTube video’s. Inmiddels heeft hij een eigen crew en geeft hij met veel plezier en toewijding les bij DIFF Dance Centre. Kun je wel even een fijne break tijdens het thuisonderwijs of thuiswerken gebruiken? Lees dan gauw verder!

1.Hoe wordt jouw breakdanceles opgebouwd en wat vind je zelf het leukste onderdeel van de les?

Mijn les begint altijd met goed opwarmen. Door veel te toprocken (het staande gedeelte van breakdance) word je snel warm, doordat het constant op het ritme van de muziek is. Daarna gaan we naar de hurken, om het ‘footwork’ te oefenen. Bij footwork heb je een aantal basisstappen die heel belangrijk zijn; elke breakdancer zal deze stappen uiteindelijk moeten kunnen. Een paar voorbeelden van de basisstappen zijn: six step, three step, two step, CC, kick outs en sweeps. Als we daar mee bezig zijn geweest ben je als het goed is al goed warm! Dat is belangrijk want daarna gaan we freezes oefenen. Denk hierbij aan diverse soorten handstanden, op je hoofd staan, op 1 hand staan, etc. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken! Bij het trainen van freezes is het belangrijk om te oefenen op balans en kracht. Hoe meer kracht, hoe makkelijker je balans houdt en hoe meer balans je hebt, hoe minder kracht je hoeft te zetten.

Dan komen de power moves, oftewel ronddraaiende bewegingen zonder dat je voeten de grond aanraken. De naam zegt het eigenlijk al; voor power moves heb je veel power nodig, maar ook veel techniek. Meer techniek dan power eigenlijk. Bij DIFF trainen wij voornamelijk op techniek en zorgen we dat je lichaam precies goed staat voor de beweging. Hoe beter je lichaam staat, hoe gemakkelijker en dus lichter het wordt.

Nu hebben we alle vier de elementen van breaken geoefend; toprock, footwork, freeze en power move. Dan moeten we nog één ding doen en dat is alles aan elkaar vastmaken. Hoe je dat doet, bepaal je in de les helemaal zelf. Dit wordt ook wel ‘freestyle’ genoemd. Dat vind ik ook meteen het leukste gedeelte van de les. Doen waar je zelf zin in hebt ;-). 

2. Je bent zelf een actief breakdancer. Wat voor battles en/of evenementen bezoek jij, buiten corona om, zelf? 

Normaal gesproken ga ik vaak met mijn crew 84posse naar ‘break jams’ in heel Nederland. De ene keer is er iets in Den Bosch en de andere keer in Limburg. Dit verschilt per jaar. Soms gaan we ook naar het buitenland om daar battles te doen. Het toffe aan de events waar wij heen gaan is dat het al een doel op zich is om daar überhaupt te zijn. Of we winnen of niet, dat maakt ons niet uit. Wij staan daar om onszelf te presenteren, nieuwe mensen te ontmoeten en oude bekenden tegen te komen. En natuurlijk om te laten zien hoe hard we weer hebben getraind! 

3. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Heb je een aantal grote voorbeelden die we nu massaal kunnen gaan Googlen? 

Op dit moment haal ik mijn inspiratie uit het trainen met mijn eigen crew. Daarnaast is het gewoon super lekker om te dansen, dus die inspiratie komt meestal vanzelf. Toen ik zelf begon met breaken had ik geen docent, maar wel YouTube. Ik werd toen geïnspireerd door video’s van de bboys die ik op dat moment het vetst vond. Vervolgens ging ik natuurlijk zelf de moves uitproberen die ik op die filmpjes had gezien. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Bboy Menno, Bboy Zoopreme, Bboy Neguin, Bgirl Kastet, Bgirl San Andrea en Bgirl Mad Max.

In deze toch al gekke periode wil ik je toch stiekem nog even een 4e vraag stellen: heeft een van je leerlingen in zijn of haar huis al een keer écht iets gebroken tijdens het breakdancen via Zoom?

Nog nooit in de Zoom-les gelukkig, tenminste niet dat ik weet ;-). In de normale les is het helaas al wel twee keer voorgekomen dat er vingers zijn gebroken. Geen stoelen of vazen dus, maar lichaamsdelen. Meestal zijn de vingers het slachtoffer. Maar over het algemeen valt het heel erg mee met blessures bij breakdance. Je kúnt wel heel hard vallen en iets breken, maar doordat je met breakdance veel controle over je lichaam ontwikkelt, wordt de kans op iets breken een stuk kleiner.

Nog even een leuk weetje: als bboy of bgirl zeg je eigenlijk helemaal geen breakdance. Dit is puur een commerciële naam. In het echt heet het Breaken. Als bboy of bgirl dans je op de 'break' van de muziek. Vandaar de naam breaken, en dus niet omdat je vaak iets breekt ;-). 

Wil je meer informatie over deze stoere dansstijl? Neem dan een kijkje op onze pagina Breakdance.

3-vragen-aan-danny-lambrechts-diff-dance-centre