Hiphopmuziek: 15 populaire hiphop-artiesten en hiphopnummers

Hiphop muziek: 15 populaire hiphop artiesten en hiphop nummers

Wanneer wij het hebben over hiphop denk je waarschijnlijk meteen aan de dansstijl ‘hiphop’. Maar hiphop is veel meer dan dat. In de jaren tachtig werd hiphop verdeeld in vier vormen van zelfexpressie: deejayen, rappen, graffiti en breakdance. Oftewel, hiphop bestaat uit kunst, dans én muziek. Om te kunnen dansen hebben we in de meeste gevallen muziek nodig. Maar wat is nou precies hiphop muziek? En welk nummer kies je om op te dansen? Voor wat inspiratie delen wij in dit blogartikel o.a. 15 populaire hiphop artiesten en hiphop nummers. 

Hiphop muziek kenmerken

Hiphop is bij veel mensen vooral bekend als synoniem voor rapmuziek. 

De Dikke van Dale beschrijft hiphopmuziek als ‘Een vorm van populaire muziek’.

De Cambridge Dictionary gaat er iets verder op in. Volgens hen is hiphop muziek ‘een vorm van populaire muziek die zich ontwikkelde onder jonge Afro-Amerikanen, waarbij de woorden worden gesproken in plaats van gezongen. Er wordt regelmatig een zware beat gespeeld op elektronische instrumenten en het onderwerp van de nummers is vaak de maatschappij of de politiek.’

Echter is hiphop muziek vaak een combinatie van melodieën en ritmes van andere nummers.

Hiphop muziek is meestal te herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Ritmische praatzang (rap)
 • Kale percussie / instrumentale drummuziek
 • Zware beat
 • Veel elektronische instrumenten
 • Jazz- en soul-invloeden
 • Teksten over sociaal bewustzijn, de maatschappij en de politiek
 • Scratchen

Old school versus new school hiphop

Door de jaren heen heeft de hiphopmuziek zich behoorlijk ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er veel verschillende hiphop genres, waaronder rap, soul, rock, funk en R&B. 

Om de oorspronkelijke hiphop muziek te kunnen onderscheiden van de modernere hiphop-vormen, spreekt men ook wel van old school hiphop en new school hiphop.

Het verschil zit hem met name in de beat. Old school hiphop heeft meestal 2-3 beats die elkaar overlappen en bevat eenvoudige en begrijpelijke woorden. 

New school hiphop heeft meestal 6-8 verschillende beats per nummer. Daarnaast bevat het ad-libs en een breed scala aan bewerkte geluiden, waaronder reverb en echo. De woorden en teksten van new school hiphop zijn vaak veel complexer en worden minimaal twee keer zo snel gezongen of uitgesproken. 

Hiphop artiesten

Wanneer je als hiphopdanser op zoek moet naar geschikte muziek, is het natuurlijk handig om op bepaalde hiphop artiesten te zoeken. Wellicht krijg je wat inspiratie van onderstaande lijst met 15 populaire hiphopartiesten uit zowel Nederland als het buitenland. 

 1. Eminem
 2. The Notorious B.I.G
 3. Jay-Z
 4. Ronnie Flex
 5. KRS-One
 6. Broederliefde
 7. Chris Brown
 8. Drake
 9. Snoop Dogg
 10. Kanye West
 11. Missy Elliot
 12. 2Pac
 13. Dr. Dre
 14. 50 Cent
 15. Busta Rhymes

Hiphop nummers

Wil je liever meteen een lijst met concrete hiphop nummers waar je een toffe choreo op kunt maken of gewoon lekker op kunt dansen? Zowel old school hiphop als new school hiphop? Kijk dan eens naar onderstaande lijst met 15 ‘populaire’ (de wat bekendere) hiphopnummers.

 1. Ayo - Chris Brown & Tyga
 2. One, Two Step - Ciara & Missy Elliot
 3. Stronger - Kanye West
 4. Day ‘n’ Nite - Kid Cudi
 5. Beggin’ - Madcon 
 6. Lean Back - Fat Joe, Lil Jon, Eminem, Mase & Remy Martin
 7. This Is How We Do It - Montell Jordan
 8. Insane in the brain - Cypress Hill
 9. Jump Around - House of Pain
 10. You Can Do It - Ice Cube
 11. The Next Episode - Dr. Dre & Snoop Dogg
 12. California Love - 2pac, Roger & Dr. Dre 
 13. Break Ya Neck - Busta Rhymes
 14. Ante Up - M.O.P
 15. Rapper’s Delight - The Sugarhill Gang (doorbraak van de rap in 1979)

Meer inspiratie op Spotify

Uiteraard is er op Spotify nog veel meer inspiratie te vinden. Wij helpen je alvast een handje met deze toffe playlists:

Hiphop dans bij DIFF Dance Center

Ben je door dit artikel volledig in de mood om te gaan dansen, maar wil je liever les krijgen dan dat je zelf wat verzint? Kom dan gezellig dansen bij DIFF Dance Centre in Zwolle. Bij ons kun je hiphoplessen volgen vanaf 6 jaar. Ook voor volwassenen bieden wij diverse hiphoplessen. Kijk op https://diffdancecentre.nl/hiphop/ voor meer informatie en de lesdata en -tijden.