Dansopleidingen in Nederland: alle mbo- en hbo-opleidingen op een rijtje

Vanuit DIFF Dance Centre zijn er al ontzettend veel dansers 'doorgestroomd' naar een mbo- of hbo-dansopleiding. Zo zitten er (oud) DIFF-dansers op Codarts, Lucia Marthas, Fontys, Artez en Rijn IJssel of zijn inmiddels al afgestudeerd. Is dansen voor jou ook meer dan alleen maar een hobby? En wil je graag van dansen je beroep maken? Dan kun je na je middelbare-schoolperiode een dansopleiding gaan volgen. In Nederland is een groot aanbod aan mbo- en hbo-dansopleidingen. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een handje te helpen zetten wij in dit artikel de meest bekende mbo- en hbo-dansopleidingen voor je op een rijtje.

Mbo-dansopleidingen

Freepik-mbo-dansopleiding-diff

MBO DANS - Dansprofessional (Goes)

Bij MBO DANS Goes staat jouw talent centraal. Je volgt een persoonlijke opleidingsroute en staat, dankzij de unieke samenwerking met een theater, al gelijk met één been in de professionele (dans)wereld. Als enige theater in Nederland, heeft Theater de Kring zich verbonden aan een mbo-dansopleiding. De samenwerking met dit theater is uniek, een theater als basis van een opleiding. Andere partners van MBO DANS zijn o.a. Roosendaal Danst, Vuur en Vlam Produkties en diverse dansorganisaties en -scholen.

Daarnaast heeft MBO DANS een groot internationaal netwerk, waardoor je over de hele wereld stage kunt lopen. 

Nova College - Danser (Haarlem)

De mbo-opleiding ‘Danser’ van het Nova College is door de Keuzegids in 2020 benoemd tot Top-opleiding. Tijdens deze dansopleiding krijg je een degelijke klassiek/moderne scholing. Die basis heb je nodig om verder te komen in dans, in welke richting dan ook. Na het behalen van je diploma op het Nova College kun je uitvoerend dansen, dansproducties maken en lesgeven in dans.

Rijn IJssel - Show allround, Urban en Creative Contemporary (Arnhem)

Rijn IJssel biedt onder andere de eerste urban-dansopleiding van Nederland. Daarnaast kun je hier de mbo-dansopleiding ‘Show allround’ en ‘Creative Contemporary’ volgen. Door deze drie verschillende opleidingen kan elk talent zijn specialisatie ontwikkelen en hierin uitblinken. Bij deze dansopleiding is een stage in het buitenland een vast onderdeel van het lesprogramma. 

UDA - Dansdocent en Uitvoerend danser (Utrecht)

Bij de Utrechtse Dansacademie (UDA) word je opgeleid tot uitvoerend danser of dansdocent. Deze mbo-dansacademie is gespecialiseerd in persoonlijke begeleiding en ontwikkeling. De UDA voelt als een familie. Er is een goede band tussen de docenten en studenten en er hangt altijd een fijne sfeer op de school. Tijdens de opleidingen komen verschillende dansstijlen en verdiepende vaardigheden, zoals improvisatie en compositie, aan bod. 

Albeda Danscollege - Dansinstructeur en Allround danser (Rotterdam)

Droom je ervan om op televisie of in videoclips te dansen, op te treden tijdens evenementen of bij grote artiesten, óf om anderen te leren dansen? Dan is een dansopleiding bij Albeda Danscollege de juiste start van jouw commerciële danscarrière. 

Wanneer je graag zelfstandig dansactiviteiten wilt verzorgen en daarbij ook dansevenementen of wedstrijden wilt organiseren, dan is de opleiding tot dansinstructeur (niveau 3) absoluut iets voor jou.

Wil je juist zelf op televisie, in videoclips, bij shows en festivals of in het theater dansen? Kies dan voor de opleiding tot allround danser (niveau 4).

PACT+ - Dans (Amsterdam)

Op de opleiding Dans (niveau 4) van PACT+ wordt de authenticiteit van je werk als danser en choreograaf gestimuleerd door vanuit je eigen culturele achtergrond te choreograferen. Met ruimte voor eigen inbreng worden studenten gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Dit is terug te zien in de culturele diversiteit van de opleiding. Ook PACT+ werkt intensief samen met (culturele) partners en scholen in binnen- en buitenland. Hierdoor bouw je tijdens je opleiding al een groot netwerk op.

Lucia Marthas Institute for Performing Arts - Mbo danser (Amsterdam en Groningen)

De driejarige BOL-opleiding (niveau 4) van Lucia Marthas is een samenwerking met het Noorderpoort. Binnen deze opleiding word je opgeleid tot danser, dansleider of dans-assistent. Zodra je je diploma hebt kun je aan de slag als uitvoerend danser bij (diner)shows, entertainmentparken en events. Ook kun je gaan werken als dansleider en dansassistent bij ballet-, dans-, musical- en sportscholen. Uiteraard kun je na je mbo-opleiding ook doorstromen naar een van de hbo-opleidingen van Lucia Marthas Institute for Performing Arts. 

Creative College ROC Midden Nederland - De Dansopleiding (Utrecht)

Ben jij een echte hiphop danser en wil je je daar verder in ontwikkelen en specialiseren? Dan is wellicht De Dansopleiding in Utrecht iets voor jou.

Creative College Performing Arts is hét grootste mbo-dansplatform in hiphop dance.

Binnen deze opleiding kun je je specialiseren in één van de volgende drie richtingen:

 • Stand-up
 • Urban Contemporary
 • Breaking

De dansopleiding Breaking is in september 2021 gestart en is binnen zijn genre een van de grootste opleidingen in Nederland.

Kijk op de website van ROC Midden Nederland voor meer informatie over deze opleiding en de specialisaties.

Hbo-dansopleidingen

Freepik-hbo-dansopleiding

Academie voor Theater en Dans (Amsterdam) 

De academie voor Theater en Dans (ATD) valt onder de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Op deze dansacademie kun je verschillende hbo-dansopleidingen volgen:

 • Moderne Theaterdans
 • Urban Contemporary 
 • Docent Dans
 • Nationale Balletacademie 
 • Expanded Contemporary Dance
 • SNDO - School voor nieuwe dansontwikkeling
 • DAS Choreography (Master)

Voor meer informatie over de verschillende dansopleidingen binnen de ATD kun je de website van de Academie voor Theater en Dans bekijken. 

Lucia Marthas Institute for Performing Arts (Amsterdam en Groningen)

Bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA) word je niet alleen opgeleid tot danser, maar specialiseer je je in de drieluik van Performing Arts: dans, zang en acteren.

LMIPA biedt 3 hbo-opleidingen aan:

 • Ba Dans
 • Ba Docent Dans
 • Associate Degree Dans

Dit instituut staat voor topkwaliteit. Het biedt een plek voor studenten uit alle lagen van de samenleving die willen groeien op het gebied van dans, zang en acteren. De docenten bij LMIPA geven niet alleen les, maar zijn zelf ook werkzaam in het werkveld. Zo weten zij precies wat er in de praktijk gebeurt en kunnen zij dit goed overbrengen op hun studenten. Na een opleiding aan LMIPA weet je zeker dat je klaar bent voor het werkveld.  

ArtEZ - Dans en Docent Dans (Arnhem)

De dansopleidingen van ArtEz Hogeschool voor de kunsten zijn allebei benoemd tot Top-opleiding door Keuzegids hbo

De opleiding ‘Dans’ is zelfs de enige opleiding in Nederland die studenten opleidt tot zowel danser als maker. 

Tijdens de opleiding 'Artisteducator in Dans' (voorheen Docent Dans) ontwikkel je je uiteraard tot dansdocent, maar ook tot maker, uitvoerend danser en dansondernemer. 

Hogeschool Leiden - Docent Dans/Euritmie (Leiden)

De bachelor Docent Dans/Euritmie is een veelzijdige dansopleiding. Met Euritmie leer je je denkbewegingen, je gevoelens en je handelingsimpulsen uit de drukken met behulp van taal en muziek. Gedurende de opleiding kom je in contact met muziek, poëzie, creatief ondernemerschap, pedagogiek, stages, eigen producties en internationale studiereizen. Deze studie is uniek in Nederland. Hogeschool Leiden is in ons land dan ook de enige plek waar je deze, door de antroposofie geïnspireerde, bachelor-dansopleiding kunt volgen.

Fontys hogeschool voor de kunsten - Dans (Tilburg)

Bij Fontys hogeschool voor de kunsten kun je zowel de dansopleiding Docent Dans volgen als een opleiding tot uitvoerend danser aan de Fontys Dance Academy (Dance Arts in Context). Houd je, naast dansen, ook van zingen en acteren? Dan kun  je hier tevens de opleiding ‘Muziektheater (Dans)’ volgen. 

Het onderwijs bij Fontys is ervaringsgericht. Wat je leert, pas je meteen toe in de praktijk. Er wordt nauw samengewerkt met de overige kunstdisciplines zoals muziek, theater en beeldend. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met partners uit het toekomstige werkveld. Ook hier bouw je dus tijdens je studie al een netwerk op voor later.  

Koninklijk Conservatorium Den Haag - Dansvakopleiding (Den Haag) 

Ben je op zoek naar een dansopleiding waarbij je je kunt specialiseren in ballet (en moderne dans)? Dan is de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag wellicht iets voor jou. De selectie voor deze opleiding is echter streng en het is dan ook onder andere een voorwaarde dat je reeds een professionele dansvakopleiding of -training hebt gevolgd. Om de Bachelor Dance te volgen dien je minimaal 15 jaar en maximaal 18 (voor jongens 19) jaar oud te zijn.

Om studenten zoveel mogelijk podiumervaring te laten opdoen heeft de Dansvakopleiding een eigen ensemble opgericht: Koninklijk Conservatorium Dans Ensemble. Volg je een andere opleiding, maar wil je wel graag deelnemen aan dit Dans Ensemble? Dan zijn er diverse instroommogelijkheden door middel van audities.

Codarts Rotterdam - Docent Dans en Dans (Rotterdam)

De dansopleidingen van Codarts Rotterdam staan bekend om de hoge standaard in het dansonderwijs. Bij Codarts werk je samen in een team van geroemde docenten en choreografen. Zij zullen je aanmoedigen je eigen persoonlijkheid als danser te ontwikkelen. Vakmanschap, autonomie, techniek, creativiteit, eigenheid en artistieke zeggingskracht vormen bij Codarts de basis waar vanuit je jezelf doelen stelt, uitdagingen aangaat en keuzes maakt.

Bij Codarts doe je ook veel podiumervaring op, zowel binnen Codarts als (ver) daarbuiten. De connecties met het werkveld waarmee Codarts Rotterdam samenwerkt zijn breed, van het hoogste niveau en internationaal. De interessante voorstellingen, stages en tournees bieden een stimulerende omgeving van waaruit je een inspiratie kunt zijn voor anderen, maar ook voor jezelf.

Audities mbo- en hbo-opleidingen

In het artikel 'Audities dansopleidingen Nederland' vind je de auditiedata van de meest bekende mbo- en hbo-dansopleidingen in Nederland.

Naast een mbo- of hbo-dansopleiding is het ook mogelijk om tijdens je middelbare-schoolperiode al een dans(voor)opleiding te doen. Bekijk dit overzicht van alle vooropleidingen in Nederland. Wil je een dans-vooropleiding in Zwolle volgen? Dan kan dat bij DIFF Dance Centre. De audities voor seizoen 2024-2025 zijn in het derde kwartaal van 2024. De exacte datum hiervoor wordt z.s.m. bekend gemaakt. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om naar de CSE Topsportacademie te gaan, met als specialisatie 'Dans'. De danstrainingen van het CSE vinden plaats bij DIFF Dance Centre in Zwolle. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden van het CSE op cse-topsportacademie.nl/sporten/dans/ .