De 14 beste dansfilms volgens het team van DIFF

Met koud en regenachtig weer is er als dansliefhebber niks fijners dan je op de bank te nestelen met een aantal goede dansfilms. Dekentje erbij, kopje thee of warme chocomelk en genieten maar. Maar welke dansfilms zijn het nou écht waard om er je Netflix- of Videolandserie voor op on hold te zetten? Het team van DIFF Dance Centre deelt in deze blogpost hun favoriete dansfilms. Enjoy!

1. Center Stage

Center Stage is een Amerikaanse dansfilm uit 2000 en gaat over de gelijknamige balletacademie. Wanneer je verlegen bent, is de kans klein dat je hier wordt aangenomen. Om op deze academie te mogen studeren is er veel meer nodig dan alleen talent, fysieke kracht en een overdosis aan ambitie. De studenten die kans maken hebben zo allemaal hun eigen problemen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de juiste techniek, lichaamsbouw of sociale omgang. Jonathan Reeves, de creatieve directeur van Center Stage, bepaalt wie van de groep jonge dansers uiteindelijk het grote podium mag gaan betreden. 

2. Honey

Honey Daniels, een ambitieuze jonge danseres uit de Bronx in New York, droomt ervan om een succesvolle danseres te worden en de hele wereld haar dans-moves te laten zien. In het buurtcentrum van haar moeder geeft ze hiphoples aan kinderen. Daarnaast werkt ze overdag in een muziekwinkel en ‘s avonds in een danstent als bardame. Wanneer Honey wordt gevraagd om als back-up danseres in de nieuwe videoclip van Jadakiss & Sheek te dansen, komt haar grote droom uit. Niet lang daarna werkt ze als choreografe, is iedereen enthousiast over haar werk en stroomt het geld binnen. Honey is gelukkig, maar hoelang houdt ze dit leven vol?

3. You Got Served

Hiphop liefhebber? Dan is deze film absoluut iets voor jou. In You Got Served draait alles om streetdancewedstrijden waarbij veel geld verdiend kan worden. De vrienden David en Elgin zijn geweldige dansers en doen regelmatig met hun danscrew mee aan hiphop streetstyle battles. Hierbij dagen ze een andere dansgroep uit tot een dansduel. De crew met de beste moves wint het prijzengeld. Met het gewonnen geld hopen de twee vrienden ooit een eigen opnamestudio te kunnen starten. Maar door een ruzie tussen David en Elgin lijkt dit doel opeens heel ver weg. De dansscènes zien er geweldig uit en de crews maken passen en soepele bewegingen zoals je die zelden ziet. Over de kwaliteiten van het acteerwerk zijn de meningen verdeeld, maar door het dansen en de toffe hiphopmuziek kom je volledig in de r&b-sfeer. En zeg nou zelf, dat is toch een heerlijk sfeertje?

4. Shell we dance

Richard Gere speelt een succesvolle, maar toch ongelukkige, advocaat (John) die in een sleur zit. Op een dag ziet John vanuit zijn treinraam een prachtige vrouw (Jennifer Lopez) in een dansstudio. Hij besluit zich spontaan in te schrijven voor danslessen.

In het geheim volgt hij 's avonds na zijn werk danslessen en ontwikkelt daardoor een enorme passie voor dans. De danslessen brengen hem niet alleen dichter bij zijn passie, maar ook dichter bij zichzelf.

Wanneer zijn geheim wordt ontdekt, beseft John dat dans hem heeft geholpen meer geluk en voldoening te vinden in zijn leven.

5. Billy Elliot

De film Billy Elliot is een hartverwarmend verhaal over een jonge jongen uit een arbeidersgezin in Engeland die zijn liefde voor ballet ontdenkt en er alles aan doet om zijn passie na te jagen. Een ontroerende film vol met emotie en inspiratie.

6. All That Jazz

Deze film vínden wij niet alleen een goede film, dit ís gewoon echt een goede film. Misschien wel een van de beste dansfilms ooit. All That Jazz won namelijk een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes, vier Oscars en twee BAFTA’s. De regisseur van deze (semi-autobiografische) film is Bob Fosse, o.a. bekend van Caberet en Chicago. 

All That Jazz gaat over een overwerkte Broadway regisseur, choreograaf en kettingroker: Joe Gideon. Zijn leven wordt in beslag genomen door de showbusiness en zelfs zijn privéleven lijkt een toneelstuk. Bij het opzetten van een nieuwe Broadwayshow wordt hij getroffen door een hartaanval. Tijdens de operatie die daarop volgt, trekt Gideon's rumoerige leven aan hem voorbij. Er zijn maar weinig dansfilms die een zo directe en intense kijk geven achter de coulissen van een grote dansproductie als ‘All That Jazz’. Een must see dus voor elke dansliefhebber!

7. Black Swan

Een intense psychologische thriller die het leven van een ballerina onderzoekt terwijl ze zich voorbereidt op de hoofdrol in "Het Zwanenmeer". Het indrukwekkende optreden van Natalie Portman en de prachtige choreografie maken deze film uniek.

8. Flashdance

Deze film beschrijft het verhaal van een jonge vrouw die overdag in een staalfabriek werkt en 's nachts droomt van een carrière als professionele danseres. De film bevat legendarische dansscènes, waaronder de iconische waterdruppelscène.

9. Step Up 

De hoofdrolspelers Tyler en Nora zijn elkaars tegenpolen en proberen op hun eigen manier hun dromen te realiseren. Tyler groeit op in een pleeggezin in een achterbuurt. Zijn tijd besteedt hij aan dansen in clubs en het stelen van auto’s. Op een avond komt Tyler in een vechtpartij terecht, waarna hij door de politie wordt opgepakt. Als taakstraf moet hij schoonmaken op Maryland School of Arts, de dansschool van Nora. Iedereen ziet hem daar als een mislukkeling, totdat zijn danstalent wordt opgemerkt door Nora. Terwijl de vonk tussen Tyler en Nora overslaat, realiseert Tyler zich dat dit zijn enige kans is om zich te bewijzen.

Step Up bestaat eigenlijk uit 5 delen: Step Up, Step Up 2 The Streets, Step Up 3, Step Up 4 Miami Heat en Step Up 5 All In. Volgens het team van DIFF is het eerste deel de beste van deze serie aan dansfilms, maar als je dan toch aan het kijken bent, kun je net zo goed de volgende delen ook meepakken. 🙂 

10. Footloose

Een fijne feel good dansfilm met Kevin Bacon in de hoofdrol. In een stad waar dans verboden is, probeert een jongen om dans en plezier terug te brengen in hun leven.

11. West Side Story

Deze ‘oldskool movie’ uit 1961 is een echte klassieker en móét je gewoon gezien hebben. Het zou onderdeel moeten zijn van je dansante opvoeding, zeg maar. De tekst die tijdens de musical én de film wordt gebruikt is gebaseerd op het toneelstuk The Tragedy of Romeo and Juliet van William Shakespeare. West Side Story was een groot succes en werd onderscheiden met diverse Oscars, waaronder die van Beste Film. 

De film gaat over de rivaliserende straatbendes Jets en Sharks die elkaar dansend en zingend bestrijden. Tijdens de strijd worden de Jets-leider en het zusje van de Sharks-leider verliefd op elkaar. Maar kan hun liefde standhouden tussen alle spanningen en bedreigingen?

12. Bring it on

Bring it on is een vrolijke tienerkomedie over een team cheerleaders dat al jarenlang ongeslagen is bij de jaarlijkse cheerleaderwedstrijden. Na 5 jaar komen ze erachter dat hun danspassen al die tijd gestolen zijn van een ander team. Met nog maar een paar weken te gaan tot de volgende kampioenschappen, moet het team zo snel mogelijk een nieuwe choreografie bedenken. 

13. Save the last dance

Sara groeit op in een klein dorpje en heeft maar één grote droom: ballerina worden. Helaas valt die droom in duigen wanneer haar moeder, haar grootste stimulans, bij een verkeersongeval om het leven komt. Ze trekt in bij haar vader, een muzikant, in een multiculturele buurt in Chicago. Hier gaat ze ook naar school en maakt al snel vriendinnen. Ze komt in contact met Derek, de broer van een van de meiden. Hij blijkt dezelfde passie als Sara te hebben: dansen. Een romance is geboren, maar gaandeweg komt de relatie onder druk te staan door de vooroordelen van familie en vrienden. Samen gaan ze de confrontatie aan om hun droom te verwezenlijken! Save the last dance is echt een van de vele dansfilms die je als dansliefhebber absoluut gezien moet hebben!

14. Ballerina

Ballerina is een totaal andere film dan bovenstaande dansfilms. Het is een computer-geanimeerde muzikale avonturenkomedie en daardoor heel geschikt voor (jonge) kinderen. Het verhaal gaat over een meisje, Félicie, dat er al haar hele leven van droomt om balletdanseres te worden in de Opéra van Parijs. Samen met haar beste vriend Victor ontsnapt ze uit het weeshuis en vertrekt zonder een cent op zak naar deze grote stad.

Terwijl Victor zijn best doet om uitvinder te worden probeert Félicie te worden toegelaten tot de dansschool. Om dit voor elkaar te krijgen moet ze de identiteit aannemen van haar rivale, de verwende danseres Camille. Om haar doel te bereiken zal Félicie haar mannetje moeten staan in een wereld vol valkuilen en moordende concurrentie. De danstrainingen zijn zwaar en ze moet hard werken aan haar ballettechniek en sierlijkheid. Met haar mentor Odette en vriend Victor aan haar zijde zet ze alles op alles om haar droom uit te laten komen.

15. Dirty Dancing

Dit is een echte klassieker, die het verhaal vertelt van de zomerromance tussen de vergelen Frances "Baby"Houseman en dansinstructeur Johnny Castle. Met zijn iconishce dansscènes en een onvergetelijke soundtrack, blijft deze film een grote favoriet onder veel dansliefhebbers.

16. Singin’ in the Rain

We gooien er (nog) even een oudje tegenaan. De film Singin’ in the Rain uit 1952 mag dan wel oud zijn, hij is zeker de moeite waard om eens te kijken. Ja, ook als je toen nog gemaakt moest worden. 😉 Deze dans- en muziekfilm gaat over een historisch punt in de filmgeschiedenis, namelijk de overgang van de stomme film naar de film met geluid. Wanneer de bekende actrice Linda Lamont voor het eerst in een geluidsfilm te zien is, blijkt dat de knappe, nogal domme en verwaande diva van de stomme film een enge en onaangename stem heeft. Ze volgt spraaklessen, maar dit helpt niet. Er wordt besloten om een andere vrouw de teksten te laten inspreken en zingen, waarbij Linda moet gaan ‘lippen’. Linda’s tegenspeler Don Lockwood wordt vervolgens verliefd op de charmante vrouw achter die andere stem. Een heerlijke film, waarin naast zang ook veel dans aan bod komt. 

17. One last dance

Deze dramafilm gaat over drie voormalige topdansers die, na het overlijden van de briljante dansschooldirecteur, zijn werk voortzetten. Zeven jaar eerder zouden zij al de hoofdrol dansen, maar door spanningen en andere persoonlijke zaken waren ze alle drie nog vóór het stuk in première kon gaan vertrokken. In al die jaren hebben ze elkaar niet meer gezien, maar besluiten nu om er alles aan te doen om te voorkomen dat de gerenommeerde dansschool failliet zal gaan. Ten overstaan van de jonge studenten beginnen de drie aan de trainingen. Het is duidelijk dat ze na al die jaren lang niet meer zo soepel zijn en dat hun uithoudingsvermogen een stuk minder is geworden. Terwijl de drie dansers hun danstechnieken weer bijslijpen, komen herinneringen, vergeten idealen en oude wonden weer naar boven. Ze vechten niet alleen voor hun onderlinge relaties, maar ook voor de in het verleden gemiste kansen en dromen die ze stuk voor stuk hebben ervaren. De uitvoering van een nog nooit opgevoerd stuk is hun doel, maar de vraag is of het ooit zover zal komen. 

18. Burlesque 

Ali, een zangeres met een grote stem, vlucht uit een kleine stad om haar dromen waar te maken in Los Angelas. Ze komt in de Burlesque Lounge terecht, een in verval geraakt theater waar een muzikaal gezelschap onderdak heeft gezocht. Ali gaat hier aan het werk als serveerster. Ze is onder de indruk van de gewaagde acts op het podium en wenst dat ze zelf ook ooit op dat podium mag staan. Met behulp van een podiummeester en barman, belandt Ali vanachter de bar op het podium. Met haar spectaculaire stem herstelt ze The Burlesque Lounge in haar oude glorie, tot een charismatische zakenman met een aantrekkelijk voorstel komt.

19. Stomp The Yard

DJ is een negentienjarige straatdanser die samen met zijn broertje Duran tot de Goon Squad behoort. Nadat de Goon Squad, met dank aan Duran, een straatdanswedstrijd wint, neemt de verliezende dansgroep wraak. Hierbij wordt Duran gedood en DJ wordt ondergebracht bij de zus van zijn moeder in Atlanta. Hier krijgt DJ de kans om aan de universiteit van Atlanta te gaan studeren. Op de universiteit leert hij April kennen, waar hij direct verliefd op wordt. Als DJ al dansend indruk probeert te maken op April, wordt zijn gevoel voor dans en ritme ook gezien door de arrogante Grant. Grant is niet alleen de beste stepper van de Muy Gamma Xi studentenvereniging, maar ook de vriend van April. DJ sluit zich aan bij een andere studentenvereniging en leert zo de dansstijl stepping. Hierdoor verandert het leven van DJ drastisch. Hij moet een balans zien te vinden in zijn werk en studie, het hart van zijn droomvrouw veroveren en voor het eerst leren dansen in een groep.

20. The Greatest Showmen

Last but not least; The Greatest Showmen. Deze Amerikaanse film heeft alles wat een musicalfilm nodig heeft. Goede muziek, mooie stemmen, prachtige decors en kostuums, goed uitgekozen acteurs en veel spektakel. 'The Greatest Showman' werpt een blik op het leven van P.T. Barnum. Een entertainer die vanuit het niets komt en laat zien dat alles wat je je kunt voorstellen mogelijk is. En dat iedereen, hoe onzichtbaar ook, een verbazingwekkend verhaal heeft dat aan de wereld verteld mag worden. De film is een gedurfde en originele musical vol aantrekkelijke showstopper-optredens. 

Dit waren ze. De 20 favoriete dansfilms volgens het team van DIFF. Heb jij ze allemaal al gezien? Of zit je voorlopig aan de buis gekluisterd? Hoe dan ook, je hebt weer even genoeg inspiratie voor een heerlijke filmmiddag of -avond. En weet je nou zelf nog een hele goede dansfilm die hier niet tussenstaat (want er zijn er écht nog veel meer!)? Laat het ons dan vooral weten op Facebook of Instagram. Vinden we leuk!