5 redenen waarom dansen je creatiever maakt

5 redenen waarom dansen je creatief maakt

Ben jij creatief? Als jij een danser bent, dan waarschijnlijk wel! En dat is een goed teken. Want onderzoek heeft aangetoond dat creativiteit goed is voor je mentale gezondheid. Het vermindert stress en angst, het geeft je een gevoel van vrijheid én het verbetert je concentratie. En laat dansen nou net je creativiteit stimuleren. In dit blogartikel lees je waarom.

1. Dansen zorgt voor nieuwe impulsen in je hersenen

Wanneer je danst ontstaan er andere impulsen en verbindingen in je hersenen dan wanneer je bezig bent met andere (alledaagse) dingen. Hierdoor kun je bepaalde situaties op andere manieren gaan bekijken.

De kans is groot dat als je dans inzet bij problemen of lastige situaties, dat je met hele creatieve oplossingen komt of totaal andere beslissingen maakt dan je normaal zou doen.

Ook kun je hierdoor dans gebruiken om vastgeroeste patronen en gewoontes te doorbreken. 

2. Door te dansen ontdek je nieuwe dingen

In het verlengde van bovenstaande kun je dansen zien als een ontdekkingstocht.

Voor veel mensen bestaat het leven uit een aaneenschakeling van gewoontes en patronen. De dagen gaan eigenlijk op de automatische piloot achter elkaar door. Doordat je blind vertrouwt op wat je al weet en wat je al tijden doet, is er geen ruimte voor creativiteit. Hierdoor raak je in een sleur.

Dansen kan ervoor zorgen dat je nieuwe vaardigheden en creativiteit ontdekt. Zowel je fysieke als mentale gezondheid krijgt een boost. Je creëert letterlijk ruimte in je hoofd, waardoor de mogelijkheid ontstaat om verder te denken en uit die sleur te komen.

3. Dansen helpt om ruimte in je hoofd te maken

Naast dat ruimte in je hoofd ervoor kan zorgen dat je oude gewoontes kunt doorbreken en er nieuwe ideeën kunnen ontstaan, zorgt het ook voor letterlijk meer rust in je hoofd.

Hierdoor ervaar je minder stress, waardoor je meer in staat bent om creatief te denken. 

Diverse studies hebben namelijk aangetoond dat een gestrest brein cognitieve functies, zoals plannen en creatief denken, belemmert. 

4. Van competitie en interactie tijdens het dansen word je creatief

Dansen is bij uitstek een activiteit om van elkaar te kunnen leren. Wanneer je iets bij een ander ziet, slaat je brein deze informatie op en verwerkt dit waardoor jij dit weer eigen kunt maken.

De meeste mensen hebben het in zich om dan beter te willen worden dan de ander, waardoor er competitiedrang ontstaat.

Hierdoor wordt je creativiteit aangesproken, om een manier te ontdekken waardoor jij (net iets) beter kunt zijn dan die andere danser.

In de professionele danswereld leidt dit geregeld tot nieuwe ideeën en mooie samenwerkingen. 

5. Dansen heeft een positief effect op het denkvermogen

Dansen is goed voor je hersenen en daarmee voor je geheugen en je denkvermogen. Vooral dat laatste zorgt voor meer creativiteit. Je leert anders naar dingen te kijken, nieuwe dingen te bedenken en creatieve oplossingen te vinden.

Wil jij éxtra creatief worden? Dan is improvisatie-dansen een uitstekende manier om dit te trainen.

Kortom, door te dansen stimuleer én train je je creativiteit. Die creativiteit draagt vervolgens weer bij aan je mentale gezondheid. Zo is dansen niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest. Woon jij in (de buurt van) Zwolle en wil je door middel van dans je creativiteit komen trainen? Vraag dan gerust een proefles aan om te kijken welke dansstijl het beste bij jou past.