5 tips om kinderen meer te laten dansen

5 tips om kinderen meer te laten dansen

Dansen is ontzettend goed voor kinderen. Naast dat bewegen natuurlijk erg gezond is, biedt dansen nog veel meer voordelen bij kinderen. Zo worden ze creatiever, socialer, sterker en krijgen ze meer zelfvertrouwen wanneer ze regelmatig dansen. Om die reden vinden wij dan ook dat dans op school een vast vak zou moeten zijn. Is dat bij jouw kind(eren) op school nog niet het geval? Dan kunnen onderstaande tips je wellicht helpen je kind meer te laten dansen. 

1. Maak dansen onderdeel van je dag

Goed voorbeeld doet volgen. Juist kleine kinderen vertonen vaak kopieergedrag. Wat jij doet, doen zij na. Om je kind(eren) te laten dansen hoef je dus eigenlijk alleen maar zelf te gaan dansen!

En het leuke is; dansen voor volwassenen is net zo goed als dansen voor kinderen.

Als volwassene vergroot je je creativiteit door te dansen. Bovendien verbetert het je flexibiliteit, houdt het je (botten) sterk, draagt het bij aan een gezond hart, vermindert het stress en depressieve gedachten én stimuleert het je geheugen.

Alle reden dus om dagelijks een dansje te wagen, samen met je peuter, kleuter of al wat oudere kind.

Begin of eindig de dag bijvoorbeeld standaard met een kwartiertje, half uurtje of uurtje dansen. Zet een leuk muziekje op waar je kind blij van wordt en ga lekker samen los.

2. Volg een Nijntje dansles

Zijn je kinderen echt nog heel klein? Dan is dansles van Nijntje een leuke manier om je dreumes of peuter aan het dansen te krijgen.

Op het YouTube-kanaal van Nijntje vind je meerdere filmpjes met een ‘Nijntjes dansles’.

Zet een aantal filmpjes aan op de televisie, de tablet of de laptop en dans mee met Nijntje.

De perfecte manier om schermtijd en bewegen te combineren.

3. Maak er een verkleedfeestje van met echte balletpakjes en tutu’s

Kinderen zijn dol op verkleden. Of ze nou nog heel klein of al wat groter zijn, de meeste kinderen houden ervan om de mooiste kleren aan te trekken en hun fantasie de vrije loop te laten.

Kleed je zoon of dochter aan als een echte ballerino of ballerina met een zwierende Zorro-cape of een mooie witte maillot voor de jongens en een roze balletpakje met een echte tutu voor de meisjes.

Wedden dat jouw kind het hele huis door danst in zijn of haar nieuwe outfit?

4. Bezoek een dansvoorstelling speciaal voor kinderen

Zien dansen doet dansen. Naast dat jij zelf je beste dansmoves uit de kast kunt halen om samen met je kind te gaan dansen, kun je hem of haar ook meenemen naar een ballet voorstelling.

Er zijn verschillende dans- en theatergezelschappen die speciale dansvoorstellingen voor kinderen en families maken.

Voorbeelden hiervan zijn:

Daarnaast zijn er ook genoeg (plaatselijke) amateurverenigingen die ontzettend leuke familieproducties neerzetten in het theater. Een kwestie van even Googelen.

Voor kinderen is zo’n dagje naar het theater natuurlijk een enorme belevenis en dat zal veel indruk op ze maken. Grote kans dat ze thuis na willen gaan doen wat ze in het theater hebben gezien.

5. Zet je kind op peuterdans of kleuterdans bij een dansschool

Merk je aan alles dat jouw kind blij wordt van dansen, maar thuis niet genoeg wordt uitgedaagd of simpelweg de ruimte niet heeft om écht lekker te kunnen dansen? Schrijf je kind dan in bij een dansschool.

Al vanaf 2,5 jaar kunnen kinderen op dansen. Vaak start je op die leeftijd met een cursus peuterdans. Later stroom je door naar kleuterdans en vanaf een jaar of 5, 6 kun je bij de meeste dansscholen een dansstijl kiezen die het beste bij je past.

Denk aan klassiek ballet, jazzdance, hiphop of nog wat later moderne dans.

Eindvoorstellingen DIFF Dance Centre in Theater de Spiegel

Bij DIFF Dance Centre hebben wij elk jaar aan het einde van het dansseizoen een aantal eindvoorstellingen in Theater de Spiegel.

Op zaterdag 9 juli 2022 is er om 11.30 uur een DIFF Mini Show met voornamelijk kinderen tot 6 jaar. Dit is natuurlijk een ontzettend leuke manier om samen met je kind te kijken of dansles misschien ook wat voor hem of haar is.

Heb je al wat oudere kinderen? Dan kun je naar een van de andere eindvoorstellingen gaan op vrijdag 8 juli om 19.30 uur, zaterdag 9 juli om 16.00 uur of op zaterdag 9 juli om 20.00 uur. Houd voor meer informatie hierover onze website en social-mediakanalen in de gaten.

Is jouw zoon of dochter enthousiast geworden en wil hij of zij ook graag op dansles in Zwolle? Dat kan al vanaf 2,5 jaar. Voor de allerkleinsten bieden wij namelijk een 10-weekse peutercursus aan. Op dit moment is de laatste peutercursus van dit seizoen reeds gestart. Vanaf september kun je je weer aanmelden. Is jouw kind geen peuter of kleuter meer en wil hij of zij eerst zelf ervaren of dansen écht wat voor hem of haar is? Kom dan samen naar een van onze open dagen op zondag 28 augustus of zondag 4 september 2022.