3FM Serious Request – MetaKids

3FM Serious Request: wij komen in actie voor MetaKids!

Dit jaar komt het Glazen Huis van 3FM Serious Request naar Zwolle. In de week voor Kerst, van 18 t/m 24 december, komen de DJ's van 3FM op (en rond) het Rodetorenplein in actie voor MetaKids. Uiteraard willen wij daar als dansschool een steentje, of het liefst natuurlijk een flinke steen, aan bijdragen. Wil jij ons daarbij helpen? Lees dan gauw verder. 

MetaKids

Het goede doel van 3FM Serious Request 2024 is MetaKids. Deze organisatie strijdt voor een wereld waarin metabole ziekten behandelbaar of te voorkomen zijn, waarin geen kind meer komt te (over)lijden aan een metabole ziekte.

Elke dag wordt er in Nederland een kind geboren met een metabole ziekte, ook wel stofwisselingsziekte genoemd. De ziekte is erfelijk en zorgt voor aftakeling en veel pijn en verdriet. Metabole ziekten zijn namelijk de meest dodelijke ziekten onder kinderen.

Voor veel kinderen is er geen behandeling, en dit moet anders. Door geld in te zamelen voor effectief onderzoek, kan het grote leed van de gezinnen die erdoor geraakt worden, worden gestopt. 

Jelte

jelte-3fm-serious-request-metakids

Dit vrolijke mannetje op de foto is Jelte, één van de Metakids waar 3FM Serious Request zich dit jaar voor inzet.

Jelte ontwikkelt zich na zijn geboorte net als ieder kind. Met zijn twee grote zussen Veerle en Linde en twee fijne ouders, Hein en Sanne, aan zijn zijde. 

Het enige wat Hein en Sanne opvalt, is dat Jelte moeite heeft met lopen, maar na een afspraak bij de kinderfysiotherapeut lijkt er niets geks aan de hand. Ondanks de geruststelling blijft Jelte moeilijk lopen en blijkt hij te maken te hebben met spierslapte en hypermobiel te zijn.

Metachromatische Leukodystrofie

Rond zijn tweede verjaardag gaat Jelte voor de zekerheid naar de kinderarts. Hij ondergaat een aantal testen en uit voorzorg wordt er bloed van hem afgenomen. Zijn ouders zijn ervan overtuigd dat er niets uit zal komen, maar ondertussen begint Jelte scheel te kijken en ook zijn motorische ontwikkeling komt stil te liggen.

Op maandag 2 januari 2023 krijgen Hein en Sanne een telefoontje van de kinderarts. “De uitslagen van het genetisch onderzoek zijn binnen en het is niet goed”, vertelt de arts. Jelte blijkt de stofwisselingsziekte Metachromatische Leukodystrofie (MLD) te hebben.

De metabole ziekte van Jelte zorgt ervoor dat zijn motorische en cognitieve functies verloren raken en dat hij waarschijnlijk jong komt te overlijden. En Jelte is niet de enige. Zoals hierbo en vermeld wordt er in Nederland iedere dag een kind geboren met een metabole ziekte. Veel kinderen overlijden op zeer jonge leeftijd, zo wordt één op de vier niet ouder dan 18 jaar. Zonder behandeling is een metabole ziekte voor iedereen dodelijk.

Schrijffoutje in het DNA

Ogenschijnlijk komen de kinderen gezond ter wereld, maar door een ‘schrijffoutje’ in hun DNA werkt hun energiehuishouding niet goed. Het gevolg is levensbedreigende energietekorten en ernstige schade in het lichaam door onverwerkte afvalstoffen. Sommige kinderen worden doof, raken blind, andere raken verstandelijk of lichamelijk gehandicapt of vergeten wie hun ouders zijn.

We staan aan de vooravond van een doorbraak in de behandeling van metabole ziekten, en wat daarbij helpt is aandacht. De ziekte speelt zich af achter de voordeur van 10.000 gezinnen in ons land. Die deur mag niet langer gesloten blijven: 3FM Serious Request wil de patiënten en hun gezinnen een beter leven geven. Als we nu doorpakken, kunnen over 10 jaar de helft van al deze patiënten worden behandeld. En hopelijk is dat nog maar een begin.

Kick-off 3FM Serious Request

3fm-serious-request-kick-off-zwolle

Micha Hoorn namens 3FM aan het woord in Schouwburg Odeon - Foto: Frans Paalman

Op donderdag 19 september kwamen 3FM en MetaKids naar Schouwburg Odeon in Zwolle voor een kick-off van Serious Request. Hier waren Claudia en Tina namens DIFF Dance Centre bij aanwezig. 

Het was een interessante en indrukwekkende avond waarop we direct besloten in actie te komen voor 3FM Serious Request en MetaKids.

Dansworkshop voor MetaKids

De boodschap van de kick-off voor actievoerders was duidelijk: blijf dicht bij jezelf, waardoor je op de voor jou best mogelijke manier actie kunt voeren.

Wij hoefden dan ook niet lang na te denken over onze ‘hoofd’-actie: een dansworkshop in het centrum van Zwolle waarbij we zoveel mogelijk dansers mee willen laten doen.

Dit doen wij in samenwerking met AVXL, die ten behoeve van 3FM Serious Request het geluid zal verzorgen.

De dansworkshop vindt plaats op vrijdag 20 december van 17.00 tot 17.30 uur.
Wat ons betreft de perfecte start van jouw welverdiende kerstvakantie.

Om de opkomst te kunnen monitoren is het verplicht om je vooraf aan te melden.

Je kunt je nu al aanmelden via je online ledenomgeving (leden ) of via https://mijn.diffdancecentre.nl/inschrijven (niet-leden).

Na het inschrijven willen wij je vragen een donatie te doen via onderstaande QR-code of via onze actiepagina.

qr-code-3fm-serious-request-meta-kids

Wanneer je bent ingeschreven ontvang je t.z.t. per e-mail meer informatie over de dansworkshop. 

Actiepagina 3FM Serious Request

kom-in-actie-3-fm-serious-request

Er is inmiddels een actiepagina aangemaakt voor 3FM Serious Request waar nu al gedoneerd kan worden:

https://www.npo3fm.nl/kominactie/acties/dansworkshop-voor-metakids

Echter hopen wij nog meer acties toe te kunnen voegen aan deze pagina, zodat we op verschillende manieren geld in kunnen zamelen voor het goede doel MetaKids.

Wil jij ook actie voeren?

Wil jij ook actie voeren onder de naam van DIFF? Zodat jij met jouw actie op onze actiepagina komt en evt. gebruik kunt maken van onze locatie waar veel mensen komen?

Stuur dan een mailtje naar tina@diffdancecentre.nl met daarin de volgende gegevens:

  • Naam van de actievoerder(s)
  • Het soort actie die je wilt gaan doen
  • Wanneer je de actie wilt gaan doen
  • Waar je de actie wilt gaan doen
  • Een foto die we kunnen gebruiken voor op onze actiepagina

Bedenk, net als wij, een actie die dicht bij jezelf ligt. Wat vind je leuk en/of waar ben je goed in?

Denk aan het maken van armbandjes, het bakken van taarten of koekjes, het geven van een kleinschalig dansoptreden, het lakken van nagels, het inzamelen van statiegeldflessen, het wassen van auto’s, etc.

We zien heel graag jullie workshop-inschrijvingen en/of acties verschijnen en hopen met z’n allen een mooi bedrag op te halen voor MetaKids, zodat de Jeltes van de toekomst wél een lang en gelukkig leven, vol energie en plezier, zullen hebben.

Dank jullie wel!

3fm-serious-request

Dansen voor MetaKids

Datum: vrijdag 20 december 2024
Tijd: 17.00 - 17.30 uur
Locatie: Grote Markt Zwolle

Meld je HIER aan.