Contemporary dance

Contemporary dance

Wil je dansen in een hedendaagse stijl die tussen klassiek ballet en jazzdance in zit? Dan is contemporary dans wat voor jou! Bij DIFF Dance Centre kun je contemporary volgen vanaf 9 jaar.

Wat is contemporary dance?

Contemporary dance, ook wel hedendaagse dans genoemd, is ontstaan uit de moderne dans.

Het is een veelzijdige dansstijl met veel organische bewegingen, waarbij de nadruk ligt op het combineren van verschillende technieken, improvisatie en het experimenteren met nieuwe bewegingsvormen.

In theaters zie je dat choreografieën van contemporary dance vaak gebruikmaken van de nieuwste technologieën. Denk aan toffe projecties en licht- en geluidseffecten.

Oftewel, contemporary dance is een moderne, hedendaagse, dansstijl die zich continu blijft ontwikkelen en met de tijd meegaat.

Wat is het verschil tussen contemporary en moderne dans?

Moderne dans

Moderne dans is aan het begin van de 20e eeuw ontstaan als een soort protest tegen de strikte regels en formele technieken van het klassiek ballet.

Bepaalde dansers en choreografen uit die tijd wilden breken met de 'regels' die golden bij ballet.

Met het begrip 'modern' werd dan ook vooral het verschil met het klassieke 'ballet' aangeduid.

Deze stijl werd namelijk als formeel en verouderd gezien. In die tijd werd de ballet-techniek opgeschreven in geschriften die over de hele wereld werd gehanteerd.

De moderne dans, die toen werd ontwikkeld, werd met name gebruikt om je gevoel te kunnen uiten.

Modern is dan ook bij uitstek een dansvorm die ruimte biedt voor persoonlijke expressie, emotie en experiment.

De dansstijl modern richt zich op de natuurlijke bewegingen van het lichaam en het gebruik van zwaartekracht, wat zorgt voor vloeiende, soms zware en aardse bewegingen.

Bij moderne dans wordt veel gebruik gemaakt van de vloer en ligt de nadruk op ademhaling, gewicht en de verbinding van het lichaam met de grond.

Contemporary dance

Contemporary dance is ontstaan vanuit de moderne dans, maar deze stijl heeft zich verder ontwikkeld door de invloeden van andere dansvormen zoals ballet, jazz, urban en wereldwijde dansstijlen.

Terwijl moderne dans zijn oorsprong vindt in een bepaalde periode en stijl, is contemporary dance een meer dynamische en veelzijdige vorm die zich voortdurend vernieuwt en verandert.

Contemporary dance wordt dan ook continu beïnvloed door de actuele culturele en artistieke trends.

Bovendien draait het bij moderne dans vaak om het uiten van emoties en is het bij contemporary dance meestal wat abstracter en bedacht. Dansers en choreografen zoeken in deze stijl juist naar nieuwe manieren om ideeën en gevoelens te laten zien.

Contemporary dance lessen bij dansschool DIFF Dance Centre in Zwolle

Tijdens een les contemporary leer je veel techniek, maar je leert ook hoe je met je lichaam op verschillende manier een verhaal en gevoel kunt overbrengen.

De opbouw van een contemporary dansles is ongeveer gelijk aan die van een jazzles. Er wordt gestart met een warming-up, gevolgd door een aantal technische oefeningen, die verhuld zijn in een leuke dansvorm. Ook doen we een aantal oefeningen over de ‘diagonaal’. Tijdens het laatste deel van de les wordt er gewerkt aan een choreografie.

Bij contemporary wordt er vaak laag bij de grond gedanst (dus niet alleen maar staand) en speelt ook ‘partnerwerk’ een grote rol.

Voor wie is contemporary dans bij DIFF?

De contemporary lessen bij DIFF zijn er voor jongens en meiden, mannen en vrouwen vanaf 9 jaar oud. De lessen worden ingedeeld op basis van leeftijd en niveau.

Proefles contemporary dance

Heb je interesse in contemporary dance en wil je graag een proefles doen? Leuk! Je kunt je aanmelden via de button ‘Aanmelden proefles’. Deze vind je aan de bovenkant van deze pagina. Na aanmelding nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om een proefles in te plannen.