Stijldansen

Stijldansen, ook wel ballroomdansen genoemd, is naast klassiek ballet een van de meest traditionele dansstijlen. Het is tevens een van de meest beoefende dansstijlen van de wereld. Vroeger was stijldansen echt onderdeel van de opvoeding en was het meer regel dan uitzondering om stijldanslessen te volgen. Tegenwoordig zijn er zoveel dansstijlen en andere sport- en ontspanningsmogelijkheden, dat het niet meer zo vanzelfsprekend is om op stijldansles te gaan. Toch is stijldansen verre van ouderwets. Je danst op moderne muziek, het is ontzettend gezellig en vaak is er sprake van toffe sfeervolle verlichting.  

Ballroomdansen: standaard en latin

Ballroomdansen is een verzamelnaam voor internationale standaarddansen (standard) en de Latijns-Amerikaanse dansen. Deze laatste dansstijl wordt ook wel ‘latin’ genoemd. De standaard- en latinstijlen bestaan uit de volgende dansen:

Standaard dansen

  • Engelse wals
  • Tango
  • Weense wals
  • Slow Foxtrot
  • Quickstep

Latijns-Amerikaanse dansen

  • Samba
  • Cha Cha
  • Rumba
  • Paso Doble
  • Jive

Deze dansen worden tijdens danswedstrijden in bovengenoemde volgorde gedanst. De meeste standaard dansen zijn in Engeland ontstaan, zelfs de internationale tango waarvan de oorsprong eigenlijk in Argentinië ligt (Argentijnse tango). 

De meeste Latijns-Amerikaanse dansen komen uit Cuba en zijn later verwesterd. De Cubaanse rumba is bijvoorbeeld duidelijk een andere dans dan de internationale rumba. Veel dansen hebben door de jaren heen een sterke evolutie doorgemaakt.

De geschiedenis van het stijldansen

De eerste ‘tekenen’ van het stijldansen ontstonden al aan het eind van de 16e eeuw. Toen ontstond vanuit de hofdans het ballet. In de 17e en 18e eeuw begonnen de dames in grote jurken en korsetten te dansen en de mannen dansten toen in ‘pak’. Zowel mannen als vrouwen droegen in die tijd schoenen met hakken.

Doordat men in deze kleding niet zo goed kon bewegen, werden de dansen statig en stijfjes uitgevoerd. Het stijldansen zoals we dat nu kennen begon pas rond 1900.

De eerste danswedstrijd in Europa was een Tango-toernooi in Nice (1907). In 1909 werd in Parijs het eerste Wereldkampioenschap gehouden. Daarna ontwikkelde het stijldansen zich razendsnel.

In 1924 werden de dansen door het ISTD (Imperial Society of Teachers of Dancing) gestandaardiseerd. 

Danser en dansleraar Alex Moore was de eerste persoon die een technische analyse maakte van de vele honderden danspassen en figuren binnen de standaarddansen. Zijn boek The Ballroom Technique, dat in 1948 verscheen, wordt nog steeds door veel dansleraren als hét standaardwerk beschouwd.

Op dezelfde manier zette Walter Laird de Latijns-Amerikaanse dansen op de kaart. 

‘Fun for two’ met competitie-element

Stijldansen is ‘fun for two’. Je danst altijd met z’n tweeën en dat maakt het extra uitdagend, maar ook leuk en gezellig.

Wanneer je stijldanslessen volgt kun je dit natuurlijk puur voor de lol en de gezelligheid doen, maar je kunt ook meedoen aan danswedstrijden.

Enkele honderden paren in Nederland zijn fanatieke wedstrijddeelnemers die maandelijks één of twee wedstrijden dansen. Tijdens de coronaperiode lag dit even stil, maar inmiddels komen ook de stijldanswedstrijden weer op gang. 

Binnen de wedstrijdsport wordt onderscheid gemaakt tussen de professionele dansers en de amateurdansers. Dit zegt niet per se iets over het niveau, maar meer over de financiële kant. Veel professionele ballroomdansers worden namelijk gesponsord en geven zelf danslessen of trainingen aan andere paren. Op deze manier kunnen ze hun hoge onkosten voor de wedstrijden betalen. Op de wedstrijden van professionals worden prijzengelden uitgekeerd voor de beste deelnemers. Op amateurwedstrijden gebeurt dit niet of veel minder.

In Nederland zijn, naast de veel kleinere, drie grote amateurdansbonden actief: NADB, NDO en NVAD. Daarnaast worden ook door enkele internationale dansbonden zoals de WDSF en WDC internationale wedstrijden voor ons land georganiseerd. 

Danslessen en dansavonden

In ons land zijn ontzettend veel dansscholen waar je stijldanslessen kunt volgen. Vaak vindt dit plaats in cursusvorm op diverse niveaus. Meestal gaat het om beginners, brons (-ster), zilver (-ster), goud (-ster) en topklasse.

Een danscursus wordt vaak afgesloten met een danstest, het zogenaamde ‘afdansen’.

Hierbij beoordeelt een onafhankelijke jury iedere danser afzonderlijk, ondanks dat er in paren wordt gedanst, en geeft deze danser een cijfer. Na het afronden van de cursus kun je doorgaan naar een volgend niveau.

Naast het volgen van danslessen kun je op veel dansscholen ook dansavonden bezoeken. Op deze avonden kun je lekker vrij dansen zonder het toeziend oog van de dansdocent. Hierbij kun je dus in een gezellige sfeer, meestal onder het genot van een hapje en een drankje, de danspassen oefenen die je tijdens de lessen hebt geleerd.

Een danspartner vinden

Wil je graag dansen, maar heb je geen partner? Of lukt het je maar niet om je partner over te halen om met je mee te gaan? Dan kun je altijd een vriend of vriendin meenemen. Meestal maakt de samenstelling van de dansparen niks uit. Man-vrouw, vrouw-vrouw, man-vrouw, het kan tegenwoordig gelukkig allemaal. 

Wanneer je echt niemand kunt vinden die met jou wil gaan stijldansen, bestaat er zelfs de mogelijkheid om online een danspartner te vinden.

Via Danspartner.nl kun je je inschrijven en andere dansers ontmoeten. Wie weet zit jouw toekomstige danspartner er al tussen!

Stijldanslessen bij DIFF Dance Centre

Uiteraard kun je ook bij DIFF stijldanslessen volgen. Wij bieden de volgende cursussen aan: Beginners, Brons, Zilver, Zilver-Ster, Gevorderd en Topklasse.

Stijldanscursus Beginners en Brons

Tijdens de beginnerscursus worden de basisbeginselen aangeleerd. Je leert hier onder andere om samen te bewegen, zonder op de tenen van je partner te gaan staan. En het liefst natuurlijk in dezelfde richting. Na de beginnerscursus van 14 lessen kan aansluitend de cursus Brons worden gevolgd.

Wanneer je de Brons-cursus hebt afgerond kun je de Engelse wals, de tango, de quickstep, de chacha, de jive en de rumba. 

Cursus Zilver en Zilver-ster

Na de Brons-cursus komt de Zilver-cursus. Hierin wordt extra aandacht besteed aan de techniek van het dansen. Daarnaast worden in iedere dans extra variaties aangeleerd én komt de Samba er als 7e dans erbij.

Tijdens de Zilver-ster cursus leer je extra gevorderde variaties en techniek. Ook leer je tevens twee nieuwe dansen: de Slow Foxtrot en de Paso Doble.

Cursus Gevorderd

Bij de cursus Gevorderd wordt de laatste dans aangeleerd: de Weense wals. Daarnaast wordt er aan gevorderde variaties (choreografieën) en technieken gewerkt.

Stijldansen Topklasse

In de Topklasse-cursus worden alle dansen verder uitgebreid met variaties en technieken. Eventueel kan tijdens deze cursus ook nog de mambo aan worden geleerd.

Wedstrijddansen vanuit DIFF

Naast 'gewone' danslessen, ook wel social dancing genoemd, kun je als stijldanspaar van DIFF ook meedoen aan danswedstrijden van de NVAD.

De NVAD is een dansbond die gezellige en toegankelijke wedstrijden organiseert, o.a. bij DIFF zelf. Ieder wedstrijdseizoen wordt afgesloten met de Nederlandse Kampioenschappen.

Wedstrijddansen vanuit DIFF kan, net als dansles, op ieder niveau en op elke leeftijd.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de wereld van het stijldansen? Kom dan gezellig bij ons een proefles doen. In de week van 20 september start een nieuwe beginnerscursus. Je bent van harte welkom om die week aan te sluiten bij de eerste les, om te kijken of stijldansen iets voor jou is. Voor meer informatie kun je onze stijldanspagina bekijken of contact met ons opnemen via info@diffdancecentre.nl