Dit is het verschil tussen de dansstijlen hiphop en commercial

Dit is het verschil tussen de dansstijlen hiphop en commerical

Op ons lesrooster bieden wij, naast vele andere dansstijlen, zowel de stijl ‘hiphop’ als ‘commercial’ aan. Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil precies is. In dit blogartikel leggen wij het verschil tussen deze twee dansstijlen aan je uit.

Hiphop dans

Om goed het verschil tussen hiphop en commercial te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten waar hiphop dans vandaan komt.

Hiphop dans is een urban dansstijl die gedanst wordt op populaire (hiphop)muziek. Deze dansstijl is in de jaren zeventig ontstaan en werd algemeen bekend door verschillende dansgroepen in Amerika. Het is een genre waarbij de nadruk ligt op improvisatie, ritmische bewegingen en zelfexpressie.

Daarnaast is hiphop dans nauw verbonden met de bredere hiphopcultuur inclusief rapmuziek, graffiti en straatkunst. Het draait met name om het uiten van individualiteit en het delen van persoonlijke verhalen. 

Wat hiphop onderscheidt van andere stijlen is dat het van oorsprong 'freestyle' wordt gedanst. Dit betekent dat dansers ter plekke moves of danspassen bedenken. 

Tijdens zogenaamde ‘battles’ gaan dansers of dansgroepen de strijd met elkaar aan. Tegenwoordig werken veel hiphopdansgroepen wel met een choreografie, net als bij DIFF, maar in diverse hiphopstijlen wordt er nog steeds gefreestyled.

Hiphop is nog volop in ontwikkeling en is tevens de basis van verschillende sub-dansstijlen: popping, locking, housing, waving, breakdancing, krumping, waacking, bonebreaking en new style.

Voor meer informatie over hiphop kun je het blogartikel ‘Hiphop: een mateloos populaire dansstijl onder jongeren’ lezen. 

Hiphop dans bij DIFF Dance Centre

In de hiphoplessen bij DIFF wordt er voornamelijk gewerkt aan toffe choreo's en komen veel diverse stijlen aan bod.

Denk aan old school, lyrical en afro.

Zie ook de video hieronder van D-pack, onze hiphop wedstrijdteams, tijdens de eindvoorstellingen van 2023.

Commercial dans

Het woord ‘commercial’ zegt het eigenlijk al. Waar de hiphop dans geworteld is in de straatcultuur en met name gebaseerd is op zelfexpressie, ligt bij de commerciële dans de nadruk op ‘commercie’. Oftewel, heel plat gezegd; er wordt geld mee verdiend. 

De dansstijl commercial heeft zijn oorsprong dan ook in de entertainmentindustrie.

Het hoofddoel van commerciële dans is om te vermaken en te ondersteunen. Denk hierbij aan videoclips, films, televisieprogramma’s en reclames.

Commerciële dans kan veel dansstijlen bevatten zoals jazz, contemporary dance en urban.

Commercial dans bij DIFF Dance Centre

Bij DIFF ligt de nadruk bij de commercial-lessen het meest op urban en wordt er met name gewerkt aan de performance. 

Het verschil tussen hiphop en commercial bij DIFF

Hiphop en commercial lijken veel op elkaar, maar er is wel degelijk een verschil in de lessen.

Waar je bij hiphop veel verschillende stijlen aangeleerd krijgt, ligt de focus bij commercial juist op een strakkere, minder complexe, dansstijl.

Hierdoor kan de choreografie zo strak en 'clean' mogelijk gehouden worden, wat ten goede komt van de 'performance'.

Hiphop is dus wat 'losser'/vrijer en commercial juist wat strakker.

Nu je het verschil kent tussen hiphop en commercial weet je misschien al beter welke dansstijl het beste bij jou past. Twijfel je nog of wil je het verschil ook echt ervaren? Kom dan lekker beide dansstijlen uitproberen tijdens een proefles. Commercial wordt bij ons aangeboden voor dansers vanaf 16 jaar en vindt  plaats op donderdag op onze hoofdlocatie