Hiphop

De dansstijl hiphop is enorm populair onder jongeren. Zowel jongens als meiden doen met veel passie en plezier aan hiphop. Waarschijnlijk is deze danssoort zo populair omdat er geen standaard regels of technieken zijn. Iedereen kan op zijn of haar manier een eigen versie van hiphop-dans creëren. Hiphop is nog volop in ontwikkeling en is tevens de basis van verschillende sub-dansstijlen: popping, locking, housing, waving, breakdancing, krumping, waacking, bonebreaking en new style.

Wat is hiphop?

Hiphop dans is een urban dansstijl die gedanst wordt op populaire (hiphop)muziek. Deze dansstijl is in de jaren zeventig ontstaan en werd populair door verschillende dansgroepen in Amerika. Door YouTube en tv-programma’s zoals Dance Dance Dance, Holland's Got Talent, So You Think You Can Dance en AVRO Junior Dance is het animo voor deze dansstijl de laatste jaren ook in Nederland enorm gestegen.

Wat hiphop onderscheidt van andere stijlen is dat het van oorsprong 'freestyle' wordt gedanst. Dit betekent dat dansers ter plekke moves of danspassen bedenken. Lekker improviseren dus! Tijdens zogenaamde ‘battles’ gaan dansers of dansgroepen de strijd met elkaar aan. Tegenwoordig werken veel hiphopdansgroepen wel met een choreografie, maar in diverse hiphopstijlen wordt er nog steeds gefreestyled. 

Hoe is de dansstijl hiphop ontstaan?

Het begon allemaal in de jaren zeventig in de achterstandswijken Brooklyn en The Bronx in New York, waar vooral Afro-Amerikanen en Latino’s woonden. Net als op Jamaica organiseerden dj's straatfeesten om jongeren hun problemen te laten vergeten en van het geweld weg te houden. De jongeren dansten wat af en raakten geïnspireerd door het voetenwerk van onder andere James Brown. Zo ontstond breakdance. De dansstijl breakdance, ook wel b-boying genoemd, begon deel uit te maken van de jonge hiphopcultuur. Hiphop werd vervolgens verdeeld in in vier moderne vormen van zelfexpressie: deejayen, rappen, graffiti en breakdance.

Door de opkomst van MTV, en de videoclips die daarbij hoorden, raakten vooral jongeren geïnteresseerd in het hiphop-dansen. Dansscholen speelden daar slim op in en startten met het aanbieden van hiphop-danslessen. Hiphop is een dansstijl die vraagt om veel creativiteit, energie en ritmegevoel.

Uit welke dansstijlen bestaat hiphop?

Binnen de hiphop zijn verschillende sub-dansstijlen ontstaan:

Popping

Popping is een van de eerste dansstijlen die voortkwam uit de hiphop-stroming. Door het aan- en ontspannen van spieren in je armen, benen of lichaam, kun je het effect creëren dat je lichaam ‘popt’. Bewegingen kunnen hierdoor gemonteerd of onmogelijk lijken.

Locking 

Ook locking is een van de eerste hiphopstijlen. Bij deze dansstijl houd je de beweging heel even vast door deze te ‘locken’, om vervolgens weer snel verder te dansen. Bij locking wordt namelijk gedanst met snelle overdreven bewegingen, waarbij vooral de armen en de handen worden gebruikt en waarbij de heupen en benen minder dominant zijn

Waving

Bij waving doet de danser alsof er iets door zijn lichaam beweegt. Bijvoorbeeld een stroomstoot. Hierdoor beweegt je lijf in golven, waardoor het eruit ziet alsof je lichaam ontzettend soepel is en geen botten heeft.

Breakdance

Bij breakdance wordt er vooral op handen en voeten gedanst. Deze hiphopstijl staat vooral bekend om de acrobatische bewegingen die worden gemaakt. Denk aan op je hoofd draaien en het maken van verschillende soorten handstanden. Voor breakdance is veel explosiviteit en kracht nodig.

Housing

Net zoals de meeste hiphopstijlen, komt housing uit New York. Bij housing draait het om het snelle voetenwerk en het creëren van een effect waarbij het lijkt alsof je zwevend over de vloer danst. 

Waacking

De hiphopstijl waacking is geïnspireerd op de dansstijl ‘locking’. Waacking is een dansstijl die is geboren in de underground gay clubscene in Los Angeles. Deze stijl speelt met persoonlijkheden, emoties en gezichtsuitdrukkingen, die hevig beïnvloed zijn door filmsterren en fotomodellen. Waacking kenmerkt zich door het in de lucht ‘gooien’ van de armen, deze achter de rug langs te laten gaan en vervolgens weer naar voren te halen. 

Oldskool hiphop

Een van de meest veelzijdige hiphopstijlen is oldskool hiphop. Het is voor iedereen toegankelijk en je kunt het gebruiken in de club, de sportschool, de auto of gewoon thuis. De typische 80’s party hiphop dance moves zijn aan het eind van de jaren '70 in de New Yorkse clubs ontstaan. Bij oldskool hiphop kun je denken aan The Running man, The Roger Rabbit, The Bart Simpson, The Steve Martin, en The Criss Cross. Deze stijl wordt ook wel 'old-school' hiphopdans genoemd.

Krumping

Krumping is de meest agressieve dansstijl van het hiphop-genre. Het draait hierbij dan ook om krachtig om je heen slaan en hard op de grond stampen. In de getto’s van Amerika waren het voornamelijk de Afro-Amerikanen die op een zeer explosieve manier tegenover elkaar dansten waardoor het bijna op een gevecht leek. 

Bonebreaking

Zin in wat meer uitdaging en niet bang om wat te breken? Dan is ‘bonebreaking’ misschien wel wat voor jou. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de meest onveilige sub-dansstijl van hiphop. Bij bonebreaking draaien dansers namelijk hun armen en lichaam in posities die voor de meeste mensen onmogelijk zijn. 

New style

New style is de laatste variant binnen de sub-stijlen van hiphop. In deze dansstijl worden alle bovenstaande hiphop-stijlen op een experimentele wijze met elkaar gecombineerd. Hierdoor ontstaan nieuwe en originele bewegingen en pasjes. Voor deze dansstijl bestaan geen regels of technieken. 

Wat zijn specifieke kenmerken van de dansstijl hiphop?

Hiphop is heel duidelijk te onderscheiden van andere dansstijlen zoals jazzdance en ballet. Een aantal specifieke kenmerken van hiphop zijn:

  • Kleding: baggy style (wijd en oversized) of juist trak en sexy.
  • Bewegingen: vaak met een bounce, lichaamszwaartepunt bij de grond en isolaties.
  • Muziek: er wordt onder andere gebruikgemaakt van rap, hiphop, r&b, funk en top40.
  • Dans: er wordt met name gebruik gemaakt van de accenten en/of beat van de muziek.
  • Komt vaak voor in videoclips.
  • Het wordt regelmatig in wedstrijdvorm gedanst: battles.
  • ‘Jezelf tonen’ is een belangrijk aspect binnen de hiphop.

Doe jij zelf al aan hiphop of lijkt het je leuk om uit te proberen of dit bij je past? Kom gerust een proefles hiphop doen bij DIFF Dance Centre. Ben je meer van de 'trucjes' of freestylen en wil je jezelf hierin ontwikkelen? Kies dan voor een van onze breakdancelessen.