Hoe word je een prima-ballerina?

10 tips voor balletliefhebbers

Hoe word je een prima-ballerina? 10 tips voor balletliefhebbers

Ballet, een magische dansvorm die menig hart sneller laat kloppen, is er voor iedereen. Ook jij kunt die droom najagen en een prima-ballerina worden. In dit blogartikel delen we 10 tips over hoe je (naast het volgen van een goede balletopleiding) met de combinatie van toewijding, passie en hard werken jouw balletdroom waar kunt maken. 

1. Begin jong en bouw een sterke balletbasis

The sooner, the better! Begin op jonge leeftijd met balletlessen om een sterke basis te leggen in techniek, balans en lenigheid. Elk klein sprongetje als mini-ballerina is het begin van een grote dansreis! Bij DIFF Dance Centre en de Zwolse Balletschool kun je al vanaf 2,5 jarige leeftijd op dansles. Vanaf 6 jaar kun je kiezen voor de dansstijl klassiek ballet.

2. Trainen, trainen, trainen

Prima-ballerina's worden niet in één dag gecreëerd. Maar met toewijding en een strak trainingsregime kan ook jij die prima-ballerina worden. Geef je danspassie de ruimte en train zo vaak je kunt. Oefening baart kunst, dus go for it! Train thuis, op je slaapkamer, in de woonkamer, in de tuin, op je balkon, op school en natuurlijk zoveel mogelijk in de dansschool.

3. Geef nooit op!

Het balletpad kan uitdagend zijn, maar blijf vooral volhouden. Geef niet op bij obstakels, maar spring er overheen als een echte ballerina! De key to succes is doorzettingsvermogen en een 'never give up' attitude.

4. Flexibiliteit & kracht

Sierlijkheid en kracht  gaan bij ballet hand in hand. Stretch die spieren, werk aan je flexibiliteit en bouw kracht op. Train dus niet alleen tijdens je balletles, maar ga ook naar de sportschool voor een lesje yoga en krachttraining.

5. Luister naar je lichaam en zorg voor jezelf

Als een toegewijde prima-ballerina is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf te zorgen. Dansen kan veeleisend zijn voor je lijf, dus neem de tijd om te rusten en te herstellen na intensieve trainingen en optredens. Vergeet niet om voldoende te eten en te hydrateren. En zoek indien nodig professionele begeleiding om blessures te voorkomen en je danscarrière gezond te houden.

Ballet-ballerina
Ballet ballerina 2
Ballet-ballerina-3

6. Blijf jezelf uitdagen

Als (ballet)danser is het belangrijk om nooit op je lauweren te rusten. Blijf jezelf uitdagen en streven naar groei en verbetering. Zoek naar nieuwe uitdagingen, streef naar technische perfectie en blijf je artistieke vaardigheden ontwikkelen. De reis naar een prima-ballerina is een voortdurend leerproces en elke stap telt bij het verfijnen van je kunst.

7. Own that stage!

Als een prima-ballerina ben je niet alleen een danser, maar ook een performer! Het podium is jouw playground. Sta jij regelmatig op het toneel? Laat dan zien dat je gemaakt bent voor dans. Laat je emoties spreken en straal plezier uit. Vertel een verhaal met je dans, je lichaam én je expressie. Op die manier wordt jouw talent vanzelf een keer ontdekt en wordt er over je gesproken.

8. Blijf nieuwsgierig en creatief

Wees nieuwsgierig en creatief en ontdek ook andere kunstvormen. Word een unieke ballet-artiest en creëer jouw eigen persoonlijke stijl. Op audities zul jij eruit springen, omdat je net even anders bent dan de rest en, waar mogelijk, je een originele draai kunt geven aan een choreografie.

9. Geloof in jezelf

Misschien wel het meest belangrijke: geloof in jezelf en geloof in je dromen. Met zelfvertrouwen en een positieve mindset bereik je veel meer dan dat je in eerste instantie misschien zou verwachten.

10. Dans altijd met plezier en passie

Jouw liefde voor ballet is je geheime superkracht. Plezier en passie dragen altijd bij aan succes. Intrinsieke motivatie kan je bovendien aandrijven om harder te werken en door te zetten, zelfs als je tegenslagen tegenkomt.

Ook stralen passie en plezier positieve energie en enthousiasme uit. Dit kan anderen weer inspireren en motiveren om met jou samen te werken of je te steunen bij het bereiken van je doelen.

Wil jij een prima-ballerina worden en ben je er klaar voor om met bovenstaande tips aan de slag te gaan? Dan willen wij jou heel graag begeleiden. Bij de Zwolse Balletschool, onderdeel van DIFF Dance Centre, kun je zowel reguliere balletlessen volgen als niveaulessen waarin balletdansers extra worden uitgedaagd. Kijk voor meer informatie en om een proefles aan te vragen op de website van Zwolse Balletschool. Ben je oud genoeg om een mbo- of hbo-dansopleiding te gaan doen? Lees dan ook het blogartikel 'Dansopleidingen in Nederland: alle mbo- en hbo-opleidingen op een rijtje'.