Feminine: hiphop met een vrouwelijke twist

Feminine: hiphop met een vrouwelijke twist

Feminine is een van de jongste officiële dansvormen. Het is een urban dansstijl waarin vrouwelijkheid voorop staat. De stijl combineert vogue, latin, waacking en hiphop tot een vrouwelijke dans. In dit blogartikel vertellen we je meer over deze sensuele dansstijl. 

De oorsprong van de dansstijl

Begin 20e eeuw was de Friese pionier Mata Hari voor vele danseressen en choreografen een inspiratiebron om meer aandacht te schenken aan het vrouwelijk schoon. Zo ontstond eind jaren zeventig de dansstijl Vogue, ook wel Performance Dance genoemd.

Deze dansvorm is gebaseerd op de oude beroemde Egyptische hiërogliefen met daarin kenmerken van hoekige, rechte arm, been en lichaamsbewegingen. 

In de loop der jaren heeft ‘Voguing’ zich enorm ontwikkeld in de LGBT-scenes en clubs in de grote steden van de Verenigde Staten.

Rond de jaren ‘90 werd Vogue wereldwijd populair door beroemde artiesten als Madonna, Beyoncé en Rihanna. 

De vijf elementen van Vogue

De dansstijl Vogue kent 5 elementen die ook terug te vinden zijn in de dansstijl Feminine:

  • Duckwalk: gehurkt zitten en je benen ‘vooruitschoppen’.
  • Catwalk: overdreven vrouwelijk lopen met gekruiste benen en wiegende heupen.
  • Hands: het uitdrukken van emoties met je handen.
  • Floorwork: op een sensuele manieren over de grond rollen en draaien. 
  • Spins en Dips: een spectaculaire draai die op de grond eindigt.

Feminine sinds eind 20e eeuw

Tegen het einde van de 20e eeuw werd de dansvorm Feminine officieel vastgelegd. Oude en hedendaagse vrouwelijke bewegingen zijn in een nieuw jasje gestoken. Tot op heden is deze dansstijl in vele clips van beroemde artiesten te zien. 

Dansen op high heels

Net als de bewegingen van de dansstijl, zijn hakschoenen natuurlijk op en top vrouwelijk. Daarom wordt er tijdens Feminine dans regelmatig op hakschoenen, oftewel ‘High heels’ gedanst. 

Feminine dans bij DIFF Dance Centre

Bij DIFF bieden wij Feminine-lessen voor dansers vanaf 16 jaar aan. Tijdens deze lessen word je uitgedaagd om snel, krachtig én sierlijk te bewegen. Ook hier wordt er tijdens sommige lessen op high heels gedanst.

Zie hieronder de opname van de eindvoorstelling ‘This is me’ uit 2021 voor een impressie van Feminine-dans bij DIFF. 

Ben je enthousiast geworden en ben je benieuwd of deze dansstijl ook wat voor jou is? Kom dan gezellig een proefles Feminine doen. Docent Imke verwelkomt je graag in haar les. Tot gauw!