Dansschoenen: dit doe je aan je voeten per dansstijl

Dansschoenen: dit doe je aan je voeten per dansstijl

Bij elke dansstijl doe je iets anders aan je voeten. Zo dans je bij klassiek ballet op balletschoenen en/of spitzen, bij hiphop op sneakers en bij modern op sokken of blote voeten. Maar welke dansschoenen doe je dan aan bij jazzdans? Of bij stijldansen? In dit blogartikel leggen we per dansstijl uit welk schoeisel je het beste kunt dragen en waar je op moet letten bij de aanschaf van dansschoenen.

Klassiek ballet: balletschoenen en spitzen

Voor klassiek ballet kun je het beste balletschoenen met een splitzool kopen. Door de splitzool kun je je voeten beter strekken waardoor er een mooiere ‘boog’ met de voet kan worden gemaakt. Bovendien zijn deze schoentjes flexibeler en sluiten ze beter aan om de voet dan balletschoenen met een hele zool.

Balletschoenen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Zowel leer als canvas is geschikt voor zowel professionals als amateur dansers. 

Satijnen balletschoenen worden afgeraden omdat deze amper uitlopen en zich niet naar je voet vormen. 

Ben je een al wat meer gevorderde ballet danser en mag je binnenkort op spitzen gaan dansen? Laat je dan goed adviseren. Ten eerste door je eigen balletdocent, want hij of zij kent jouw lijf (en voeten) inmiddels redelijk goed. Maar ook door een ervaren spitzenverkoper.

De maten van spitzen zijn anders dan van normale (ballet)schoenen en ze moeten echt perfect passen om er goed en veilig op te kunnen dansen.

Bestel daarom nooit je eerste spitzen via het internet. Als je eenmaal weet welke spitzen je nodig hebt en je voeten volledig zijn uitgegroeid kan dat natuurlijk wel. 

Moderne dans: blote voeten, sokken of balletvoetjes

Bij moderne dans wordt er voornamelijk op blote voeten gedanst. Om beter te kunnen draaien kun je evt. ‘balletvoetjes’ dragen. Deze worden ook wel Footundeez, Footies of Foot Gloves genoemd.

Echter zijn er voor het dragen van deze 'voetjes' ook een aantal tegens te bedenken. Denk aan het ontstaan van wrijving en daarmee blaren etc.

Wij raden daarom aan om toch gewoon op blote voeten te dansen zodat je eelt kunt creëren. Uiteindelijk bereik je hiermee hetzelfde gewenste effect.

Vind je het écht vervelend om op blote voeten te dansen, dan kun je tijdens een moderne les ook sokken dragen. Let hierbij wel op dat het op sommige dansvloeren (bijvoorbeeld van hout) erg glad kan worden. 

Jazzdans: diverse dansschoenen mogelijk 

Bij jazzdans kun je verschillende soorten dansschoeisel dragen. Denk aan dance sneakers, balletschoenen, jazzschoenen, balletvoetjes, sokken of gewoon blote voeten.

Bij jazz dance is het vooral belangrijk dat je zowel grip hebt als dat je goed kunt draaien. Ook moet je je voeten kunnen strekken, daarom zijn normale sneakers niet geschikt voor jazzdans.

Het is per dansschool, jazzstijl en soms zelfs docent verschillend welke schoenen gewenst zijn. Informeer dus van tevoren bij jouw dansschool welke schoenen je het beste aan kunt schaffen.

Hiphop en breakdance: dansen op sneakers

Bij hiphop en breakdance wordt eigenlijk altijd op sneakers gedanst. Dit kunnen dance sneakers zijn, maar ook gewone sneakers.

Als je gewone sneakers wilt dragen kun je er het beste voor zorgen dat ze een lichte zool hebben. Dit omdat er door donkere zolen gauw strepen en vlekken op de dansvloer ontstaan. Hierdoor is het bij sommige dansscholen zelfs verboden om sneakers met zwarte zolen te dragen.

Daarnaast dien je deze sneakers uiteraard speciaal voor het dansen te gebruiken en ze niet ook buiten te dragen. 

Stijldansen: dansschoenen met stijl

Tijdens het stijldansen draag je ballroom- of latin-schoenen. Deze bevatten altijd een (klein) hakje. Bij zowel de man als vrouw. 

Uiteraard kun je ook ‘gewone’ schoenen met een hakje dragen. Zolang het maar geen sportschoenen zijn en de schoenen geen rubberen zool bevatten.

Ben je een vrouw en een beginnende stijldanser? Begin dan met een klein hakje van maximaal 3 cm. Wanneer dit goed gaat en je wat meer ervaren bent kun je kiezen voor een wat hogere hak. 

Tapdance: ritmische klanken door tapschoenen

Tot slot hebben we nog de tapdansschoenen. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze schoenen alleen gebruikt tijdens het tapdansen. 

Tapdansen is een dansvorm waarbij je ritmische klanken maakt met je voeten door het gebruik van ijzeren plaatjes onder je schoenen.

Net als met spitzen dienen tapschoenen perfect te passen en dus niet op de groei gekocht te worden. Daarnaast is het belangrijk dat de binnenzool niet te zacht is en van welk ijzer de ijzeren plaatjes zijn gemaakt. 

Laat je dus goed adviseren, door zowel je tapdansdocent als door een professionele verkoopmedewerker, voordat je tapschoenen aanschaft. 

dansschoenen-balletschoenen
Balletschoenen
dansschoenen-jazzschoenen
Jazzschoenen
dansschoenen-dance-schoenen
Dance sneakers
dansschoenen-latin
Latin dansschoenen
dansschoenen-tapschoenen-tapdans
Tapschoenen

Heb je naast bovenstaande informatie nog twijfels over welke dansschoenen je aan moet schaffen? Ga dan naar een danswinkel om je door hen te laten informeren. Ga je bij DIFF Dance Centre op les? Bekijk dan onze kledingvoorschriften om te zien welke dansschoenen je bij welke dansstijl dient te dragen. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen om je te laten adviseren.