3 vragen aan Sander & Daphne

3 vragen aan Sander & Daphne

Sander & Daphne geven stijldanslessen bij DIFF Dance Centre en zijn naast danspartners ook levenspartners. Misschien is dat wel de reden dat ze elkaar zo goed aanvullen tijdens hun lessen. Als een van de enige dansdocenten van onze dansschool geven zij nog steeds al hun lessen online. Heel veel respect daarvoor! Benieuwd hoe zij dat ervaren en hoe ze het vinden om naast partners ook collega’s te zijn? Je leest het in de ‘3 vragen aan’ van mei 2021. 

1.  Stijldansen is toch nét even een andere tak van sport dan de meeste andere dansstijlen die we bij DIFF aanbieden. Wat spreekt jullie zo aan in het stijldansen?

Daphne: Wat mij zo aanspreekt in het stijldansen is dat je het echt als paar doet. Wanneer ik kijk naar ballroom, dan beweeg je als het ware met 2 personen als 1 lichaam. Soms zorgt een hele kleine aanpassing in een beweging ervoor dat het voelt alsof je bijna niks hoeft te doen om een mooi figuur te dansen. Op het moment dat alle dingen waar we aan gewerkt hebben samenvallen, kan ik daar heel erg van genieten. Tegelijk krijg ik er ook veel energie van om iets volledig te perfectioneren. Daarnaast vind ik het heel fijn dat ik samen met Sander kan dansen. Als we allebei apart zoveel tijd in een passie hadden gestopt, hadden we elkaar erg weinig gezien vermoed ik.

Sander: Ik ben nooit heel goed geweest in ‘vrij bewegen’. Stijldansen heeft hele duidelijke patronen, bijbehorende technieken en manieren om de pasjes te zetten. Als heer heb ik wel alle vrijheid om te bepalen welke figuren we na elkaar dansen, dat kan elke keer weer anders zijn. En het allerbelangrijkste voor mij is dat ik het samen met Daphne kan doen!

2.  Jullie zijn, naast danspartners, ook levenspartners en geven samen stijldanslessen bij DIFF. Iedereen vraagt zich natuurlijk stiekem af of dit altijd maar goed gaat. 😉 Zijn jullie elkaar tijdens het lesgeven ook weleens zat, of is het eigenlijk altijd leuk en gezellig?

Daphne: Nee hoor, het samen lesgeven gaat eigenlijk heel goed. Ik denk vooral dat dat ook komt doordat we in het verleden heel intensief voor wedstrijden hebben getraind. Dat was namelijk niet altijd zo gezellig. Door omstandigheden moesten we in die tijd een stapje terug doen. Door dat beetje afstand hebben we besloten dat we vooral willen dat we het leuk hebben wanneer we met dansen bezig zijn. We genieten allebei erg van het lesgeven en maken voor elke les een plan met een duidelijke taakverdeling. Wanneer we eenmaal aan het lesgeven zijn, maken we automatisch wat ruimte om elkaar aan te vullen.

Sander: Nee hoor, ik ben Daphne nooit zat. Volgens mij vullen wij elkaar heel goed aan. Wel hebben we soms hele verschillende ideeën over hoe de les eruit zou moeten zien. Door goed te overleggen krijgen we dan het beste van twee werelden. Tegelijkertijd hebben we ook een duidelijke rolverdeling afgesproken: een van ons tweeën is tijdens een les de docent, de ander assisteert. De les daarna wisselen we dat om. Het mooie van de ‘assistentenrol’ is dat je veel persoonlijke aandacht kan geven, terwijl je als docent meer de hele groep bedient.

3.  Daphne, op de docentenpagina staat bij jou een heel mooi motto: “Life isn’t about waiting for the storm to pass it’s about learning to dance in the rain”. Naar aanleiding hiervan vragen wij ons natuurlijk af hoe jullie omgaan met de huidige coronasituatie. Jullie zijn een (twee) van de weinige docenten die nog steeds alle lessen bij DIFF online via Zoom geven. Hoe ervaren jullie dit?

Daphne: We staan uiteraard te popelen om weer lekker in de danszaal les te mogen geven en iedereen weer in real life te kunnen zien. Gelukkig worden we elke week nog blij wanneer we de paren online zien. We genieten ervan om de paren te zien dansen en wanneer we zien dat ze onze tips opvolgen. Ik weet niet of de paren het doorhebben, maar soms als ze aan het oefenen zijn wat wij hen zojuist hebben geleerd, zitten wij juichend achter de laptop wanneer het hen lukt!

Sander: Aan de ene kant is het echt balen dat wij niet ook fysiek les mogen geven. Aan de andere kant; we kunnen ten minste nog steeds lesgeven. De paren die (bijna) elke week weer digitaal aanschuiven zijn daar volgens mij ook heel blij mee. Ondertussen hebben we een heel aardige opbouw van een digitale stijldansles te pakken, daar ben ik heel trots op. Dat is iets wat toch je niet zomaar zou verwachten, digitale stijldansles. Daarom wil ik vooral Ria en Claudia bedanken, voor het vertrouwen dat ze ons geven om dit te mogen doen. En natuurlijk de paren die ons elke week weer een kijkje in hun huiskamer gunnen.

En wij willen jullie bedanken Sander en Daphne! Voor jullie fantastische inzet en de mooie antwoorden voor dit artikel. Uiteraard hopen we dat we snel weer de danszalen in mogen en dat ook de stijldansers weer live met elkaar kunnen dansen. Wil jij zelf ervaren hoe leuk de stijldanslessen van Sander en Daphne zijn? Dan kun je je alvast aanmelden voor een proefles in seizoen 2021-2022, welke in september van start gaat. We houden je dan via e-mail én onze social-mediakanalen op de hoogte van de coronamaatregelen.

Volgende maand is het alweer tijd voor de laatste '3 vragen aan...' van dit dansseizoen. En dat wordt er eentje met een heel belangrijk iemand. Houd onze blog en social media in de gaten om hem niet te missen! 

 

3-vragen-aan-sander-en-daphne