3 vragen aan Michelle Kooi

3 vragen aan...

Michelle Kooi (26) is docent in de dansstijlen modern, improvisatie en jazzdance. Ze geeft les aan de verschillende talentklassen van DIFF, zoals de Vooropleiding en de dansklas van Centre of Sports and Education en daarnaast geeft zij ook les aan de dansklas van het Thomas a Kempis College.

1. Naast dat jij werkzaam bent als docent, ben je (veelgevraagd) uitvoerend danseres in de verschillende hoeken van het werkveld. Kun je vertellen wat voor verschillende projecten je hebt gedaan en wat de verschillen zijn voor jou als danser?

Mijn hart ligt echt in het theater, deze magische plek is de reden dat ik voor het dansvak gekozen heb. Ik vind het heerlijk om op het podium te staan en met mijn lichaam een verhaal te vertellen. Met Vuur en Vlam Produkties speel ik verschillende moderne dansvoorstellingen door het hele land in de theaters en op festivals. Zo dans ik in een voorstelling over Alzheimer, eenzaamheid, maar ook over tolerantie en gender.
Sinds 2017 ben ik werkzaam bij Garage TDI. Daar dans ik in producties die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. Dat vind ik toch wel het meest bijzondere publiek; waar volwassenen zich meestal braaf houden aan de etiquette van het theater, nemen kinderen geen blad voor de mond. In 45 minuten nemen wij ze mee in ons verhaal waar ze helemaal in opgaan. Lachen, gieren, brullen en soms zelfs een traan.
Ook dans ik in een illusionisten show, waarmee ik op mooie plekken op de wereld ben geweest. We bereikten vorig jaar de halve finale van 'Britains Got Talent' en ook vlogen we naar Cambodja voor een show.
Ik hou van de diversiteit die mijn werk met zich meebrengt, geen week is hetzelfde en elke opdrachtgever daagt mij uit om weer iets anders van mezelf te laten zien.

2. Jij geeft met name les aan de talentklassen, zoals de vooropleiding en de dansklas van het CSE. Wat wil jij de dansers bijbrengen voor "als ze later groot zijn"?

Ik vind het belangrijk dat mijn dansers 'eigenheid' ontwikkelen. Ik zeg altijd: "Iedereen kan pasjes aanleren en onthouden, maar een verhaal vertellen is een vak apart." Ik beschouw dans als een taal waarmee wij emoties en verhalen overbrengen en zo ons publiek kunnen raken of aan het denken zetten.
Geen lichaam is hetzelfde dus ik verwacht zeker niet dat ik 20 dezelfde dansers zie in mijn les. Uitstraling en inleving is een belangrijk onderdeel in mijn lessen. Ik wil niet alleen een glimlach zien, maar ik wil het hele lichaam zien stralen.
Ik geef dansers tips hoe ze hun lichaam meer kunnen laten spreken, hierin vind ik het belangrijk dat ze buiten de lijntjes durven dansen en risico’s durven nemen. Niet alles hoeft mooi en netjes te zijn, durf lelijk te zijn en kijk hoe ver je kan gaan.

3. Wat is het meest positieve dat dans jou heeft gebracht en wat was de grootste uitdaging in de weg er naartoe?

Dansen was altijd een hobby, maar toen ik na het behalen van mijn vwo-diploma een studiekeuze moest maken, realiseerde ik me voor het eerst dat ik hier mijn beroep van wil maken. Daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Op school werd ik even voor gek verklaard, want ik kon een studie kiezen met meer zekerheid. Ik besloot voor mijn passie te gaan en elke dag voel ik me gezegend, dat ik dans 'mijn werk' mag noemen.
Echter is het geen garantie dat je als danser aan de bak komt na het afronden van een dansopleiding, dit vergt doorzettingsvermogen en hard werken.
Het is een harde wereld. Talent heb je nodig, maar hard werken brengt je nog veel verder. Niet direct opgeven als je 'nee' hoort op een auditie. Dan moet je nog harder trainen en de volgende keer laten zien dat je het wél waard bent. Je moet in jezelf blijven geloven en niet de hoop opgeven als je even wat minder presteert. Voor mij is het harde werk het allemaal waard. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze kwaliteiten straks op allerlei andere gebieden kan inzetten.

Vanwege de bizarre tijd waarin we leven (april 2020 - coronacrisis), gooien we er nog een 4e vraag bij:
Op dit moment geven we bijna alle lessen - live - online, jij geeft ook best veel uren nu online. Hoe vind je dat?

Ik vind het een leuke uitdaging. Ik moest mijn lessen best even aanpassen. Normaal hou ik van vloerwerk en ga ik de hele studio door. Nu probeer ik een les te maken waarbij je maar 1m2 nodig hebt. We kunnen nu veel werken aan balans, coördinatie, pirouettes en snelheid. Ik kan niet wachten om de leerlingen weer in de studio te zien maar tot die tijd, daag ik mezelf op deze manier uit en ben ik blij dat ik toch meerdere keren in de week in de danszalen van DIFF mag staan.

Wil je meer informatie over de lessen die Michelle geeft, neem dan een kijkje op onze pagina’s Modern, Jazzdance of lees meer informatie over de vooropleidingWil je nog meer weten over Michelle's danscarrière en dansopleiding, kijk dan op haar persoonlijk docentenpagina.

3 VRAGEN AAN – MichelleK