3 vragen aan Merel Kappenburg

Merel Kappenburg danst al haar hele leven bij DIFF Dance Centre en is sinds seizoen 2020-2021 vast onderdeel van ons docententeam. Daarvoor viel ze al regelmatig in en gaf ze zo nu en dan dansworkshops. Een bekend gezicht dus binnen de dansschool! Inmiddels is ze afgestudeerd en heeft ze grote dromen voor de toekomst. In de ‘3 vragen aan’ van april vertelt ze hierover. Evenals over haar onzekerheden als danseres. Lezen jullie mee?

1. Je bent zeer allround opgeleid en geeft dan ook in meerdere dansstijlen les bij DIFF, welke stijl vind je het leukst en waarom?

Dit ligt er eigenlijk aan hoe ik me voel. Dat is ook precies wat ik zo leuk vind aan de verschillende stijlen; er is altijd wel een stijl of manier van bewegen die ik op een bepaald moment even nodig kan hebben of waar ik gewoon zin in heb. Dit verschilt heel erg. Soms is dat modern, lekker melancholisch, haha. Maar ook urban en jazz vind ik heerlijk om te doen. 

Als ik thuis ben en ik improviseer wat, dan is dat altijd een mix van stijlen. In de meeste gevallen is modern daar een onderdeel van. Maar uiteindelijk bepalen mijn gevoelens van dat moment welke stijl ik dans. 

Ik ben heel dankbaar dat ik les mag geven in de stijlen hiphop, modern en jazz. Zo word ik namelijk gedwongen om mezelf in die verschillende stijlen te blijven verdiepen. Maar gevoel en emotie staan voor mij centraal in elke stijl, ook als ik les aan het geven ben.   

2. Naast het geven van danslessen sta je (normaal gesproken) ook zelf op het podium. Heb je een bepaalde droom of een bepaald doel dat je wil bereiken?

Ja, wat houd ik van het theater! Een droom van mij is dan ook om vaker in voorstellingen te spelen waarin zowel zang, als dans en/of spel voorkomt. Ik zou graag nog eens in een echt grote productie spelen. En mijn grootste droom is misschien wel om een eigen voorstelling te maken en hiermee langs de verschillende Nederlandse theaters te gaan.

Naast dans, ben ik ook dol op zingen en acteren. Het liefst speel ik dus in voorstellingen waarin een combinatie van alle disciplines voorkomen, zoals in musicals. 

Ik sluit niet uit dat dit ooit een keer in Zweden gaat gebeuren. Daar ben ik namelijk geboren. Soms speelt de gedachte om een tijd in Zweden te gaan wonen door mijn hoofd, dus wellicht dat ik daar ooit iets mee ga doen!

Verder heb ik nog een droom om later studenten in kunstopleidingen te begeleiden op mentaal en emotioneel vlak. Veel topsporters worden al op deze manier begeleid, maar voor zover ik weet is dat bij dans- en musicalopleidingen nog niet het geval. Terwijl zo'n opleiding ook een soort topsport is. En dan bedoel ik niet de begeleiding die pas wordt gegeven wanneer het al niet goed gaat met een student. Ik ben juist voor vaste begeleiding in het rooster voor iedereen, zodat het ook geen taboe meer is. Preventief begeleiden dus. Zodat studenten zich naast het ontwikkelen in de technische vakken, zich ook mentaal en emotioneel ontwikkelen. Zelf heb ik dit gemist in mijn opleiding. Haptotherapie heeft mij goed geholpen, dus voor nu heb ik dan ook een idee om dit misschien tot stand te brengen door middel van haptotherapie. Maar dat voor later! Genoeg dromen dus, haha!

3. Zijn er aspecten uit het dansvak die je zelf heel lastig vindt of ooit lastig hebt gevonden? 

Goede vraag! Ja tuurlijk. Zelf ben ik niet de lenigste en ik heb vaak blessures gehad aan mijn hamstring. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik vaker periodes niet alles voluit mee kon doen in de danslessen. Maar wat ik misschien wel het meest lastig vond zijn mijn voeten. Ik heb namelijk niet de mooiste dansvoeten. Vroeger hoopte ik dat dat ooit nog goed kon komen. Maar na verschillende afspraken met artsen en het maken van röntgenfoto’s bleek het toch te maken te hebben met mijn botten, en een beperking in de gewrichtjes van mijn voeten. Hierdoor kan ik mijn voeten niet volledig pointen en zijn de lijnen van mijn benen en voeten minder ‘mooi’ dan wanneer je wel je voeten volledig kunt strekken. Dit heeft bij mij voor veel onzekerheid gezorgd. Ik dacht namelijk regelmatig dat ik nooit een mooie danseres zou kunnen worden. Eerlijk gezegd is het soms nog steeds een onzeker puntje, omdat ik me dan druk maak wat anderen erover denken. Totale energieverspilling natuurlijk, haha!

Maar ondanks dat, ben ik al bijna een jaar klaar met mijn opleiding. In juni 2020 ben ik afgestudeerd aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Ik heb een bachelordiploma voor uitvoerend performer én een bachelordiploma voor docent dans. Dus ook zonder perfecte voeten is dat mogelijk!

Nu ik actief ben als docent vind ik het ook erg belangrijk om goed te kijken naar hoe de leerlingen zich voelen en of ze zich vrij kunnen bewegen, of dat ik ergens een blokkade bij iemand zie. Dit is soms lastig, maar dat maakt het lesgeven voor mij, naast het delen van de passie voor dans, nóg meer de moeite waard. 

Bedankt Merel, wat een mooie antwoorden! We hopen en duimen natuurlijk met Merel mee dat al haar dromen uit mogen komen. Maar stiekem willen we haar uiteraard niet missen als docent bij DIFF. Wil jij nou heel graag dansles van Merel Kappenburg? Neem dan contact met ons op, dan zullen wij de mogelijkheden met je bespreken. 

 

3-vragen-aan-merel-kappenburg