3 vragen aan Maike Baptist

3 vragen aan...

Maike Baptist is al meer dan 20 jaar bij de dansschool als danser en sinds een paar jaar ook als kleuter- en kinderballet docent. Dit, naast haar fulltime werk als lerares in het basisonderwijs. Wij zijn ontzettend blij dat zij elke woensdagmiddag de kinderen laat glimlachen, ze haar liefde voor dans deelt en ook werkt aan hun zelfvertrouwen. 

1. Jij bent een kinderjuf pur sang! Je hebt je docentenopleiding succesvol afgerond en hebt daarbij ook een masteropleiding gedaan en staat 5 dagen per week voor de klas, bij groep 1/2. We kunnen wel stellen dat jij één van onze specialisten bent op het gebied van educatie voor jonge kinderen. Wat is voor jou het allerleukste aan deze leeftijdsgroep?

Ik kan enorm genieten van de kindertaal en de fantasie van kinderen. De onbevangenheid en creativiteit die kinderen van nature hebben vind ik prachtig. Soms zou ik ook wel weer vier jaar willen zijn... Helemaal opgaan in het moment en genieten van de muziek, heerlijk! Als ik met de jongste kinderen een creatieve opdracht doe en de kinderen zijn gelijk betrokken en 'doen het gewoon', dan ben ik elke keer weer zo trots. Wat ik ook zo mooi vind aan deze leeftijdsgroep is dat kinderen nog zo magisch denken. Alles is mogelijk in hun ogen. De ene dag willen ze astronaut worden, dan dansjuf en later een prinses. Ik vind het leuk om mee te gaan in het magische denken, achter de gedachtes van kinderen te komen en daarop in te spelen in mijn lessen.

Daarnaast wil ik jonge kinderen graag een veilige plek bieden, want in mijn ogen is veiligheid en vertrouwen nodig om nieuwe dingen te leren. In het leven van een jong kind gebeurt al zo veel... voor het eerst naar school, zwemles, een nieuw broertje of zusje en al die nieuwe indrukken om je heen. Dan ben ik er op woensdagmiddag graag voor ze met een gezellige en leuke dans- of balletles. Voor mij is DIFF al meer dan twintig jaar een vertrouwde plek voor meer dan alleen het dansen. Als ik me als kind rot voelde kon ik altijd mijn gedachten verzetten tijdens het dansen en ik hoop dat meer kinderen dit zo kunnen en mogen ervaren.

2. Welke (dans)doelen heb jij in jouw lessen voor de kinderen?

Allereerst natuurlijk plezier! Bij de allerjongsten gaat het vooral om het plezier in het dansen en het samen kennis maken met de eerste danspasjes en het leren luisteren naar muziek. De basis van ballet zal centraal staan en bij de jongste kinderen probeer ik dit zo aan te bieden dat ieder kind betrokken is en een succeservaring kan behalen. Ik ben dan ook ontzettend fan van de 'growth mindset'. Tijdens ieder leerproces, of dat nou dansen of rekenen is, is het goed om in gedachten te houden dat iets soms 'nog' niet lukt. Dat is niet erg en het hoort bij het leren. Als een bepaalde danspas dan na een aantal weken oefenen lukt, dan vieren we dit succes samen. De glimlach op het gezicht van een kind is niet te omschrijven. Zo mooi en zo trots op zichzelf. En ik ben dan ook zo ontzettend trots op een kind. De spagaat en de split zijn bijvoorbeeld elementen die kinderen vaak heel graag willen kunnen en wat met de juiste oefening en doorzettingsvermogen (en uiteraard de uitdraai van je lichaam) zouden kunnen lukken. Ik train trouwens al een dikke twintig jaar voor de split... Is 'nog' steeds niet gelukt... haha. Het mooiste was dat een leerling (8 jaar) uit mijn klassieke groep tijdens het oefenen voor de spagaat tegen mij zei: "Wauw juf! Je zit bijna in de spagaat, wat goed van je!" Zo lief, hoe een kind met mij meeleeft en ook mijn succes meeviert.

3. Jij bent bekend in meerdere dansstijlen, wat is jouw favoriete dansstijl en waarom?

Oef... deze vraag zag ik al aankomen. Dan kies ik voor hiphop... haha, nee helaas. Mensen die mij een beetje kennen weten dat dit mijn achilleshiel is. Ik begon vroeger met jazz-ballet en klassiek ballet en ooit heb ik eens auditie gedaan voor het hiphop team bij DIFF (ja echt..). Na de auditie werd ik door de jury geroepen en werd mij gezegd dat ik beter jazz en ballet kon blijven doen, dat was meer mijn ding. Toen was is uiteraard verdrietig, maar het was volkomen terecht! En ik geniet ontzettend van jazz, modern en ballet.

Als ik dan echt moet kiezen.. dan kies ik toch voor moderne dans. De combinatie van (ballet)techniek, interpretatie en prachtige muziek zorgt ervoor dat ik hier echt van kan genieten en me weer even die onbevangen kleuter voel die voor het eerst naar kleuterdans kwam bij juf Ria van Diffelen.
Wil je meer informatie over kleuterdans of klassiek ballet, neem dan een kijkje op onze pagina’s Kleuterdans of Klassiek Ballet bij de Zwolse Balletschool.

Wil je nog meer weten over Maike Baptist? Kijk dan op haar persoonlijk docentenpagina.

3 VRAGEN AAN – Maike