10 vragen aan Ria van Diffelen

Hoera! Ria is vandaag, op 14 februari 2021, 70 jaar geworden! Dat verdient een ereplaatsje op onze website. Daarom deze maand geen ‘3 vragen aan’ maar ‘10 vragen aan Ria van Diffelen’. In 1976 richtte Ria de dans- en balletschool Ria van Diffelen op. Nu bijna 45 jaar later is zij nog steeds dagelijks actief voor de dansschool, die inmiddels de naam DIFF Dance Centre draagt. Tijd om binnenkort met pensioen te gaan? Of blijven we haar voorlopig nog gewoon gezellig tegenkomen bij DIFF? Dit en nog meer over Ria lees je in deze speciale editie van de ‘3 vragen aan’ van februari. 

1. Hoe voelt het nou om 70 te zijn?

Ik ben vooral heel trots dat ik dat heb gehaald. Verder zie ik het als een getal. Leeftijd zegt niets over hoe ik me voel, ik voel me nog precies hetzelfde als toen ik 35 werd… haha nee hoor, maar wel net als toen ik 50 werd. 

2. Je bent nog steeds ontzettend actief voor DIFF Dance Centre, wordt het niet tijd dat je het een beetje meer los gaat laten?

Deze vraag wordt mij vrij regelmatig gesteld, maar dansfanaat en ondernemer blijf je je hele leven. De dansschool is mijn kindje. Ik ben gewend om er dag en nacht mee bezig te zijn. Wat moet ik gaan doen als ik niet meer naar DIFF ga, die lockdown is al erg genoeg en laat zien dat eenzaamheid er snel insluipt. Avonden achter elkaar thuis is voor mij als gevangenisstraf. Netflix komt je soms ook de keel uit en een boek lezen doe ik al jaren niet meer. Zolang mijn hoofd het blijft doen, geef ik mijn danslessen. Bij de dansschool heb ik altijd lieve mensen om mij heen die mij assisteren en ik doe nog een groot deel van de administratie, dat houdt mijn hersencellen in beweging.

3. Waarom ben je ooit gaan dansen en met welk doel heb je de dansschool opgericht?

Toen ik 15 jaar oud was hoorde het min of meer bij je opvoeding om rond die leeftijd op dansles te gaan. Ik heb toen jaren gedanst bij Wiering. Ik heb daar tevens lesgegeven in jazz, geassisteerd bij stijldanslessen en niet onverdienstelijk wedstrijden gedanst met Hans, de oudste zoon van Wiering.

Vervolgens ben ik de (particuliere) opleiding gaan volgen bij de FDO, de Federatie Dansleraren Organisatie, nog steeds dé huidige danslerarenopleiding. Dit viel in het verkeerde keelgat bij een van de andere zonen van Wiering en hij haalde het sleuteltje van de geluidsapparatuur uit het contact. Dit met de mededeling: jij redt het nooit met je diploma en lesgeven. Een paar dagen later ben ik na een goed gesprek daar weggegaan. Snel daarna heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik begon met 1 jazzles in een klein gymzaaltje in de Cazemierschool

Na enkele maanden kwamen er meer lesuren bij, waarna mijn dansschool uitgroeide tot Dans- en Balletschool Ria van Diffelen. Daarnaast werkte ik toen ook nog in het Sophia Ziekenhuis als medisch secretaresse op de afdeling chirurgie. 

4. Waar ben je het meest trots op van wat je in al die jaren hebt bereikt?

Wat ervan geworden is. En natuurlijk het feit dat 15 jaar geleden mijn dochter Claudia bij de zaak is gekomen. Na haar opleiding aan de Fontys dansacademie in Tilburg heeft zij eerst enkele jaren in het theater gestaan en alle mogelijke sportopleiding op het gebied van dans gevolgd. Met al die ervaring en kennis heeft ze nu het leeuwenaandeel van de organisatie op zich genomen. Ik ben reuze trots, gelukkig en blij dat ik haar en haar gezin zo dicht bij me heb.

5. Welk dansmoment is je het meest bijgebleven in de afgelopen jaren?

Dat zijn er meerdere, namelijk alle successen die ik heb behaald met mijn danspartner op de verschillende (inter)nationale stijldanswedstrijden. En natuurlijk de eerste eindvoorstelling in Theater De Spiegel met 3 uitverkochte voorstellingen in één weekend.

6. Je hebt in meerdere dansstijlen les gegeven, wat vond je het allerleukst en waarom?

Kleuterdans vond ik gewéldig. Daarnaast natuurlijk het stijldansen, dat is toch echt mijn vak en opleiding.

10-vragen-aan-ria-van-diffelen

7. Wat is er onveranderd gebleven in al die jaren?

Keihard werken, haha! En om met plezier voor je leerlingen een fijn uurtje te maken en hen te zien stralen en genieten. 

8. DIFF bestaat bijna 45 jaar, wat kon je 45 jaar geleden beter dan nu en wat kan je nu beter dan 45 jaar geleden?

Vroeger kon ik beter de spagaat. 😉  Nu kan ik steeds beter iets uit handen geven.

9. Op dit moment geef je vooral nog stijldanslessen. Wat spreekt je zo aan in het stijldansen?

De diversiteit van de verschillende dansen, wat ontstaat door de verschillende stijlen, de bijbehorende technieken en de afwisselende muziek.

10. Bij DIFF dansen hele generaties, ook komen veel dansers na hun (dans)opleiding terug als docent. Daar ben je ongetwijfeld ontzettend trots op en dankbaar voor. Wil je daar nog iets over kwijt? 

Jazeker, dit bevestigt dat we écht iets goeds doen en dat we ‘harmonie kweken’ met onze docenten en dansers. Sommige dansers zijn al sinds hun 4e bij ons en geven nu inmiddels al vele jaren les bij DIFF. Óf ze staan op de planken in professionele producties, als er tenminste geen roet in het eten wordt gegooid door een pandemie. We hebben inderdaad hele generaties op les, dat is echt heel gaaf! We hebben nu van een paar families de 4e generatie in onze danslessen staan. Bijzonder toch! 

Heel bijzonder! Dat vinden wij ook, en we hopen dat daar nog veel meer generaties bijkomen. En natuurlijk dat Ria nog lang betrokken blijft bij de dansschool. We wensen haar een hele fijne verjaardag en dat feestje halen we nog wel een keer in! 😉 Wil jij nou ook bij deze gezellige dansschool komen dansen en jezelf ontwikkelen? Neem dan een kijkje tussen al onze danslessen en schrijf je in voor een proefles!